Ministra mediului, Iuliana Cantaragiu, susține în primul rând reciclarea. Ulterior, ca și o a doua opțiune, vede valorificarea energetică a deșeurilor. Și aceasta abordare vine în contextul diminuării constante a cantității de resurse naturale, în mod special al celor neregenerabile, cum ar fi gaz, petrol, minereu de fier etc. Toate astea, pe fonul creșterii constante a numărului populației pe planetă, care mențin o creștere constantă a cererii de produse. Potrivit ministrei, indiferent dacă agenții economici sunt reciclatori sau nu, aceștia trebuie să se conformeze rigorilor impuse de legislația de mediu. Prin urmare, activitatea lor trebuie să fie desfășurată prin prisma autorizațiilor de mediu, așa cum prevede legislația, transmite IPN.
„Este de responsabilitatea fiecăruia din noi, în primul rând, să ne temperăm consumul și, în al doilea rând, să reciclăm. În același timp, știința încă nu a creat opțiuni de reciclare pentru toate tipurile de materiale care astăzi se produc sau sunt produse cu componente combinate, produse contaminate, care fac ca reciclarea să nu fie posibilă sau competitivă și acestea pot fi transformate în energie. Astea sunt deșeuri cu valoare calorică ridicată, multe din ele fiind fabricate din țiței, precum sunt și anvelopele. Respectiv, în industriile, care folosesc mult combustibil pentru procesele sale de producție, cum ar fi centralele termice, fabricile de ciment, aceste tipuri de deșeuri, care sunt combustibil în forma solidă pot fi utilizate, înlocuind o pondere de combustibil fosil, utilizat în procesul de producție. Astfel se diminuează cantitatea de combustibil fosil extras, ceea ce crește durata lui de viață, asigurând cu combustibil și generațiile următoare”, precizează ministra.
Iuliana Cantaragiu a menționat că, indiferent dacă agenții economici sunt reciclatori sau nu, aceștia trebuie sa se conformeze rigorilor impuse de legislația de mediu.
Reprezentanții Partidului Verde Ecologist au organizat săptămâna trecută un flashmob în faţa sediului Guvernului. În cadrul acțiunii aceștia și-au exprimat nemulțumirea faţă de activitatea Ministerului Mediului, „dată fiind ineficiența politicilor de mediu promovate la nivel de stat”. Printre exemple, membrii PVE menționau inițiativa de incinerare a anvelopelor. Formațiunea a cerut demisia ministrei Iuliana Cantaragiu.