ALBASAT
Societate

Janis Mazeiks: Este important să fie sporită reziliența statului Republica Moldova

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău dă asigurări că, deocamdată, nu există indicii că războiul din Ucraina se va extinde până în Republica Moldova. Janis Mazeiks spune că întreaga comunitate europeană este interesată ca economia și democrația din Republica Moldova să fie consolidate pentru ca țara să facă față provocărilor. Oficialul a evitat să spună dacă Republica Moldova va obține statutul de candidat la aderare în timpul summit-ului Uniunii Europene din iunie, menționând că decizia este una politică și aparține fiecărui stat membru, notează IPN.

Ambasadorul european a reiterat că, deocamdată, nu există semnale privind eventuale pericole la adresa securității Republicii Moldova. Oficialul a ținut să explice declarația președintelui Consiliului European făcută la Chișinău privind „mai mult sprijin militar” pentru Republica Moldova. Potrivit diplomatului este vorba despre echipamente necesare Armatei Naționale pentru activități de rutină.

„Nu vedem un pericol imediat și un pericol de escaladare a războiului în Republica Moldova. Pentru noi este importantă reziliența. Dacă economia este puternică, puteți rezista, dacă democrația este puternică, la fel puteți rezista. Noi oferim asistență pe aceste domenii. Charles Michel a menționat că oferim susținere în domeniul securității. Să fie foarte clar, această susținere înseamnă lucrurile necesare forțelor armate, adică echipamente pentru funcționarea ordinară. De asemenea, oferim susținere pentru a lupta cu dezinformarea”, a spus Janis Mazeiks în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

De asemenea, Janis Mazeiks a menționat că războiul din Ucraina a impulsionat cele trei state asociate UE să depună cereri de aderare. Deși Parlamentul European a recomandat instituțiilor europene să ofere statut de candidat la aderare Republicii Moldova, decizia este una politică și aparține fiecărui stat membru, spune șeful Delegației UE.

„Consiliul European se va întruni în luna iunie, iar decizia de oferire a statutului de candidat la aderare este o decizie politică. Observăm că războiul a avut o influență asupra deciziilor politice. Pentru că la începutul anului niciuna dintre cele trei țări nu se gândea să depună cerere. Cu regret, războiul din Ucraina a fost un factor care a declanșat acest proces. Este greu de anticipat cum vor evolua lucrurile”, a mai spus ambasadorul UE.

Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană la 3 martie, după ce cereri similare au fost depuse de Ucraina și Georgia. Republica Moldova a expediat deja instituțiilor europene răspunsurile la întrebările din cele două chestionare care stabilesc gradul de pregătire pentru eurointegrare. Decizia finală privind oferirea statutului de candidat la aderare este luată cu unanimitate de voturi de către Consiliul European.

Related posts

Cursul valutar oficial la 29.08.2023

AlbasatTV, Nisporeni

Antrenament intens în Constanța pentru sportivii de la secția de haltere din Nisporeni

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 10.12.2021

Albasat

Leave a Comment