Moldova a recepționat un lot de medicamente destinate pacienților cu afecțiuni oncologice. Lotul, în valoare de peste 155 de mii de dolari, este donat de către Organizația Internațională pentru Migrație și Guvernul Japoniei, transmite IPN.
Potrivit directorului Institutului Oncologic din Chișinău, Ruslan Baltaga, războiul ruso-ucrainean a generat dificultăți în aprovizionare cu medicamente și a afectat logistica importului de medicamente. „La momentul actual, la evidență în Institutul Oncologic se află 245 de refugiați cu cancer. Din fondurile de asistență medicală ale Companiei Naționale de Asigurări în Medicină putem acoperi doar urgențele medico-chirurgicale. Pentru restul cazurilor de tratament complex și continuarea tratamentelor, cu coordonarea Ministerului Sănătății, se oferă relocare în una din țările Uniunii Europene, Marea Britanie sau Norvegia. Dar nu toți refugiații doresc sau pot să fie relocați. Pentru cei care doresc să rămână în Republica Moldova sunt precautate modalități de suport și tratament în Moldova sau modele de tratament circular, cum ar fi tratamentul circular Moldova-România”, a declarat directorul Institutului Oncologic.
Referindu-se la sistemul de sănătate în Republica Moldova și la fluxul de refugiați ucraineni în țară, Raphael Robelin, coordonator pentru situații de urgență în cadrul Organizației Internațională pentru Migrație, a subliniat că „furnizarea de servicii medicale specializate, inclusiv tratamentul cancerului, a pus o presiune majoră asupra bugetului național de sănătate, cauzată de costul acestor tratamente și lipsa medicamentelor necesare. În acest sens, misiunea Organizației Internaționale pentru Migrație în Moldova a donat Institutului Oncologic cele mai necesare medicamente de specialitate și consumabile medicale utilizate în tratamentul cancerului. Medicamentele furnizate vor asigura continuitatea tratamentului oncologic în Republica Moldova”.
Șeful Direcției generale politici în domeniul serviciilor medicale integrate ale Ministerului Sănătății, Ion Chesov, a menționat importanța asigurării continuității tratamentelor cronice pentru refugiații din Ucraina și, îndeosebi, pentru pacienți cu afecțiuni oncologice. „Pacienții oncologici sunt un grup de pacienți cu niște nevoi speciale în termeni de tratament și de reabilitare. Ministerul Sănătății, împreună cu partenerii de dezvoltare, au lansat o strategie hibridă de acordarea asistenței medicale pentru pacienții oncologici care presupune o colaborare largă cu multe organisme internaționale. Colaborarea înseamnă atât acordarea de asistență medicală sau crearea de condiții pentru continuarea asistenței medicale, cât și exerciții de evaluare a sistemului oncologic din Republica Moldova”, a spus reprezentantul Ministerului Sănătății.
Donația a fost implementată în cadrul proiectului Asistența umanitară pentru Ucraina și țările vecine. Potrivit ultimului raport al ONU, Republica Moldova este prima în topul țărilor care au primit refugiați din Ucraina cu aproape 1400 de oameni raportați la 10 mii de locuitori.
next post