ALBASAT
Nisporeni Societate

200 trandafiri, plantați pe teritoriul Cimitirului Eroilor Români din Vărzărești

Și-au unit eforturile și au amenajat teritoriul Cimitirului Eroilor Români din satul Vărzărești. Este vorba despre o acțiune de parteneriat între Asociația culturală Ginta Latină „EcoLatinie” din Nisporeni și Grădinița „Andrieș” din satul Șendreni. Datorită colaborării, pe teritoriul cimitirului au fost plantați 200 de trandafiri. Au participat la această activitate și reprezentanți ai autorităților publice locale, dar și părinți alături de copii lor.

Dumitru Lupei, președintele Asociației culturale Ginta Latină „EcoLatinie” din Nisporeni, a apreciat prezența copiilor la această acțiune, spunând că astfel cei mici sunt educați într-un spirit patriotic.

Dumitru Lupei, președintele Asociației culturale Ginta Latină „EcoLatinie”: „Astăzi în cadrul unui parteneriat desfășurat împreună cu instituțiile preșcolare de copii, prietenii noștri buni cu care avem deja o colaborare, am inițiat un voluntariat în baza unui proiect educațional – „Cunoaște-ți satul, cunoaște-ți eroii”. Astăzi ne aflăm la Cimitirul Ostașilor Eroi Români care au căzut în al Doilea Război Mondial. În cadrul acestui parteneriat astăzi împreună cu acești minunați copii și angajații Grădiniței am plantat în acest cimitir 200 de trandafiri, care vor contribui la amenajarea acestui cimitir.  Principala cauză pentru care am inițiat acest proiect educațional este educația copiilor, educația timpurie, ca copiii să cunoască ce-i aceea țară, ce-i aceea dragoste, să-și cunoască eroii, să cunoască tot ce este al nostru românesc. În cadrul acestui proiect am inițiat o serie nouă de activități care vor contribui la educația acestor copii, formarea unui sentiment civic, cunoașterea istoriei, a comunei, a satului, să cunoaștem oamenii, personalitățile care au contribuit la dezvoltarea socială atât a satului, cât și a comunei Vărzărești în întregime”.

La rândul său, Rodica Podaru, director al grădiniței „Andrieș” din Șendreni, a ținut să mulțumească părinților pentru prezența lor alături de copii.

Rodica Podaru, director al grădiniței „Andrieș”, Șendreni: „Am venit cu un parteneriat cu Ginta Latină Ecolatinie ca să organizăm un proiect educațional și să implicăm părinții și copiii. Și uite am colaborat cu toate persoanele care astăzi s-au implicat și am făcut un proiect de parteneriat pentru a educa copiii de mici. Ne pare bine că s-au implicat și părinții. Am vorbit acest de acest proiect și în cadrul adunării părintești. Părinții au fost bineveniți și au spus că vor participa voluntar. Vrem ca toate obiectivele acestui proiect, până la sfârșitul anului, și la primăvară sau pe tot parcursul, să le îndeplinim. Vă mulțumim frumos și le mulțumim și la părinți și copiilor noștri că s-au implicat.

Astăzi s-a organizat o activitate educațională în care au fost implicați părinții și copiii – sădirea trandafirilor la Cimitirul Eroilor care se află pe teritoriul comunei Vărzărești și vrem să-i dăm o culoare acestui cimitir ca să fie ceva frumos, viu și să arate că în comuna noastră cimitirul are viață prin prin contribuția copiilor, angajaților și părinților”.

Vicepreședintele Asociației culturale Ginta Latină „EcoLatinie”, Buga Vladimir, susține că asociația nu a ezitat să preia inițiativa de a planta cei 200 de trandafiri și de a aduce în ordine mormintele eroilor români.

Buga Vladimir, Vicepreședintele Asociației culturale Ginta Latină „EcoLatinie”: „Eveniment foarte frumos, inedit, petrecut astăzi aici în satu Vărzărești, raionul Nisporeni, unde la inițiativa părinților și direcției Grădiniței de copii din Șendreni, aici Vărzărești, care a fost momentan preluată desigur de Ginta Latină Ecolatinie. Am sădit împreună 200 de trandafiri în cimitirul care a fost inaugurat încă în 2010. Atunci, la inițiativa Gintei Latine „Ecolatinie” și a colegilor noștri din Sângeorz-Băi, care au vizitat atunci Arhivele Militare române, au coordonat chestia cu Oficiul Național Cultul Eroilor din România și iată rezultatul acestui lucru, a apărut acest frumos monument de artă putem să-i spunem, acest Cimitir al eroilor români. Pe 25 octombrie de Ziua Armatei Române ne vom reîntâlni. Fiecare lucru care se face aici se face de nechemat, nesilit de nimeni, se face la inițiativa oamenilor simpli, din suflet, care din naștere sunt români”.

S-a alăturat acțiunii și primarul comunei Ciutești, Sergiu Țărnă.

Sergiu Țărnă, primarul comunei Ciutești: „Astăzi am participat la o acțiune de amenajare a cimitirul Cimitirului Eroilor Români împreună cu membrii Gintei Latine „Ecolatinie” și cu grădinița Andrieș din satul Șendreni. Am amenajat mormintele eroilor români căzuți în al doilea Război Mondial. Acest lucru se face voluntar, pentru a întreține într-o stare normală cimitirul, mormintele ostașilor români căzuți în al doilea război Mondial”.

Nu în ultimul rând, președintele asociației Ginta Latină „EcoLatinie” a venit cu un mesaj în care a remarcat importanța acțiunii desfășurată pe teritoriul cimitirului. Totodată, Dumitru Lupei s-a arătat impresionat de părinții care își educă copiii în spiritul valorilor românești.

Dumitru Lupei, președintele Asociației culturale Ginta Latină „EcoLatinie”: „Uitați-vă acest flashmob organizat azi, în parteneriat cu această minunată grădiniță, de către Ginta Latină „EcoLatinie”. Este un moment educațional foarte frumos și foarte însemnat, fiindcă acești copii mici, cu vârsta de 7-6 ani, au venit azi împreună cu părinții și și-au adus contribuția în memoria acelor ostași căzuți pentru libertatea noastră, pentru libertatea acestui pământ și datorită lor avem astăzi așa bunăstare, acei soldați care s-au sacrificat viața lor, tot ce au mai scump în numele poporului, în numele României Mari. Vreau să vă spun că sunt adânc impresionat de gestul ăsta, care a venit la inițiativa acestor părinți cu gânduri bune și frumoase. Ei se străduie prin această pildă de participare, prin această pildă de lucru de a aduce un omagiu și copiilor, generației viitoare care va trebui să ducă flamura această patriotică, care va putea să ducă gândirea pozitivă a românilor, pentru tot ce este al nostru scump, pentru pământul nostru, pentru patria noastră, pentru drapelul nostru și pentru aceea că românii trebuie să fie o țară unică, românii trebui să fie un stat care se numea și se va numi în viitor România Mare”

Potrivit lui Dumitru Lupei, Ginta Latină „EcoLatinie” are în plan, cu mult mai mulți parteneri din domeniul educației, desfășurarea mai multor activități de acest gen, în scopul cultivării, în rândul tinerei generații, a sentimentului de respect și onoare a tot ce este românesc.

Related posts

Grădiniță din satul Mărinici, renovată capital de Guvernul României. Instituția a beneficiat de 10 milioane de lei

Albasat

Wizz Air extinde perioada de suspendare pentru operațiunile din Moldova

Albasat

Освобождение от налогов и сборов на заработную плату, выплачиваемую работникам при технической безработице

Albasat

Leave a Comment