ALBASAT
Societate

Traficanții de ființe umane profită de vulnerabilitățile economice, ONG

Traficanții de ființe umane profită de vulnerabilitățile economice. Fie că este vorba despre cetățenii Republicii Moldova, fie că este vorba despre refugiații din Ucraina. În ultima perioadă, rețele criminale specializate pe trafic de ființe umane s-au activizat și acest lucru este confirmat și de numărul mare de grupări destructurate de oamenii legii. Constatările aparțin reprezentanților de la Asociația obștească „Femeia pentru Societatea Contemporană”, care au implementat proiectul „Prevenirea traficului de ființe umane printre refugiații de război din Ucraina”.

Într-o conferință de presă la IPN, președinta asociației, Vera Lupu, directoare de proiect, a declarat că fluxul mare de refugiați din Ucraina în Republica Moldova, începând cu 24 februarie 2022, a pus o povară suplimentară pe funcționarii statului din diverse domenii, inclusiv pe cei din domeniul combaterii traficului de ființe umane.

Pentru a veni cu o contribuție, a fost lansat proiectul în cadrul căruia pe parcursul anului 2022 au fost create parteneriat cu Inspectoratul General de Poliție, Academia de Poliție Ștefan cel Mare, Consiliile Raionale și Direcțiile Asistență Socială din raioanele Călărași, Strășeni, Orhei și Anenii Noi pentru organizarea instruirii a 389 de reprezentanți ai Sistemul Național de Referire din aceste regiuni. „Scopul nostru a fost să realizăm în cadrul seminarelor instruirea a unui număr de circa 350-400 de funcționare și aceasta ne-a reușit grație acestei deschideri și cooperări la nivel raional. Fiecare conducător la nivel de raion, la nivel de instituție, a fost foarte conștient de faptul că este nevoie de această instruire”, a notat Vera Lupu.

Igor Luca, ofițer de grant în cadrul Alianței ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF), a declarat că instruirile au fost pentru specialiștii în identificarea și referirea cazurilor de trafic uman. Potrivit lui, acest fapt asigură rezultate pe termen lung în domeniul prevenirii traficului de ființe umane, mai ales în rândul refugiaților. „Necesitatea proiectului este evidentă – prevenirea traficului de ființe umane printre refugiații din Ucraina. Vulnerabilitatea acestor persoane refugiate este foarte ridicată în situația în care ne aflăm acum. De aceea, am considerat și considerăm în continuare că instruirea echipelor multidisciplinare a fost și este de o importanță majoră și va avea  impact semnificativ în prevenirea traficului de ființe umane”, a remarcat Igor Luca.

Doctorul în drept Vitalie Ionașcu, conferențiar universitar, expert formator în cadrul proiectului, a precizat că a participat la instruirea a circa 400 de persoane. „Această experiență mi-a permis să fac mai multe concluzii în urma evaluării rezultatelor obținute în cadrul seminarelor-training, în special în baza chestionării participanților”, a spus Vitalie Ionașcu.

Proiectul „Prevenirea traficului de ființe umane printre refugiații de război din Ucraina” este implementat în parteneriat cu APSCF, în cadrul programului de granturi al proiectului „Sprijin pentru refugiați sub umbrela APSCF”, cu suportul financiar al donatorului Diakonie Katastrophenhilfe.

Related posts

Alte 351 de cazuri de infectare cu COVID-19 și zece decese

Albasat

Cursul valutar oficial la 17.08.2020

Albasat

Germania a extins lockdown-ul până pe 18 aprilie. Angela Merkel, ședință maraton cu șefii celor 16 landuri

Albasat

Leave a Comment