Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în legislativ ar accede trei formațiuni politice. Este vorba despre Partidul Acțiune și Solidaritate, pentru care ar vota 28,7% alegători, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor – 19,6% și Partidul politic Șor – 6,4%. Totodată, numărul indecișilor depășește 20%, iar al celor care nu ar participa la alegeri depășește 16%. Din numărul decișilor, 46,5% ar vota cu PAS. 31,7% ar vota cu BCS, iar 10,4% – PPȘor. Datele se conțin într-un sondaj de opinie privind percepția dezinformării și preferințele politice, realizat de „CBS-Research”, la comanda Comunității WatchDog.MD.
„Este o schimbare față de luna precedentă, dar nu trebuie să facem concluzii pripite. Ar putea fi o anumită fluctuație de moment. Pentru concluzii mai hotărâte despre care sunt raporturile de forțe politice trebuie să vorbim în urma și a viitoarelor sondaje. Vedem o variație puternică – din ianuarie spre martie a crescut puternic numărul indecișilor, peste 10%. A scăzut un pic numărul celor care spun că nu ar veni la alegeri. Deci, vedem o volatilitate de comportament și sunt foarte importante aspectele ce țin de cei indeciși și cei care spun că nu merg la alegeri”, a declarat președintele WatchDog.MD, Valeriu Pașa, într-o conferință de presă la IPN.
Sondajul arată o scădere puternică pentru Partidul Șor, care ar putea fi explicată prin faptul că au fost reluate acțiunile de protest și, mai exact, prin acele cazuri de mituire a participanților, dar și a informațiilor cu privire la eventuale destabilizări. Creșterea relativ mare în sondaj al partidului de guvernare ar putea fi legată, potrivit lui Valeriu Pașa, de trecerea perioadei rece a anului, dar și de schimbarea Guvernului.
În cazul unor alegeri prezidențiale, în primul tur, 31,8% din cetățeni ar vota pentru actuala președintă Maia Sandu. Fostul șef de stat, Igor Dodon, ar acumula 17,8% din sufragii, iar primarul capitalei, Ion Ceban, – 4,7. Aceștia sunt urmași de Vladimir Voronin (3,5%), Ion Chicu (3,3%), Irina Vlah (2,1%), Ilan Șor (2%) etc. Numărul indecișilor depășește 17%, iar peste 9% nu ar participa la scrutin. Din cei deciși, 44,7% ar vota cu Maia Sandu, iar 25,1% cu Igor Dodon.
Sociologul Vasile Cantarji, de la SBS Research, a declarat că un compartiment al sondajului se referă la securitate și războiul din Ucraina. Oamenii au fost întrebați care dintre situațiile enunțate descrie mai bine ceea ce se întâmplă acum în Ucraina. Astfel, peste 38% din respondenți au declarat că este o invazie nejustificată în care nimeni nu a provocat Federația Rusă. 26% din intervievați consideră că Rusia apără republicile populare din Donbas de atacurile Ucrainei, iar peste 13% consideră că este „o operațiune de eliberare a Ucrainei de nazism”. Aproape 3% au declarat altceva, iar aproape 20% din persoanele chestionate nu știu sau nu au răspuns.
Respondenții au fost întrebați cine cred că poartă cea mai mare vină pentru provocarea războiului în Ucraina. 21% au răspuns că Putin personal, peste 19% consideră că Federația Rusă, iar alți peste 19% din respondenți cred că SUA. Aproape 12% din intervievați cred că de vină este conducerea Ucrainei, circa 10% au spus NATO, 4,5% – ambele țări, iar 1,6% cred că este UE. 0,3% au spus că altcineva, iar puțin peste 12% nu știu sau nu au răspuns.
Sondajul a fost efectuat la telefon în perioada 24 februarie -3 martie, pe un eșantion de 1 000 de persoane.
Cercetarea a fost realizată în cadrul proiectului „Evaluarea impactului dezinformării și propagandei toxice asupra opiniei publice din Republica Moldova”, implementat de Comunitatea „WatchDog.MD” cu suportul Internews și cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.