Peste 2,4 milioane de moldoveni au călătorit în spațiul european timp de nouă ani, de când a fost instituit regimul liberalizat de vize cu UE. „Liberalizarea regimului de vize cu UE a fost unul dintre pașii importanți în direcția aderării la UE”, a spus ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, într-un mesaj cu ocazia evenimentului, citat de IPN.
Potrivit șefului diplomației moldovenești, regimul liberalizat de vize a oferit oportunități noi pentru schimbul de experiență, cunoaștere și dezvoltare personală și a consolidat legăturile interumane, culturale și sociale dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Regimul liberalizat de vize a oferit oportunitatea celor peste 2,4 milioane de oameni să-și întâlnească prietenii și familiile sau de a vizita locurile turistice din țările în care au mers.
„În continuare, rămânem ferm angajați în procesul de reforme și modernizare a Republicii Moldova, pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă, astfel încât țara noastră să devină membru cu drepturi depline a UE într-un termen cât mai restrâns”, a spus Nicu Popescu.
În 2022, după o scădere în anii 2020 și 2021, indicatorii călătoriilor în UE au revenit la cei de până la pandemia COVID-19. În 2022 s-au făcut mai bine de 2,36 milioane de călătorii.
Regimul liberalizat de vize cu UE a fost instituit la 28 aprilie 2014, astfel fiind abolită obligaţia de a deține viză de scurtă durată pentru cetăţenii Republicii Moldova, posesori ai paşapoartelor biometrice, care călătoresc în Spaţiul Schengen. Acest lucru a fost posibil prin asigurarea implementării condiţionalităţilor Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize oferit Republicii Moldova la 24 ianuarie 2011, în cadrul Dialogului Republica Moldova – UE privind liberalizarea regimului de vize, lansat la 15 iunie 2010.