Mai multe alimente gustoase, pe care unii le pot consuma chiar zilnic, nu sunt sănătoase pentru creierul nostru, atrag atenţia medicii neurologi.
Când ne gândim la îmbunătățirea sănătății creierului nostru, ne vin în minte activități care stimulează activitatea cerebrală, cum ar fi cuvinte încrucișate, puzzle sau Sudoku.
Dar pentru o minte ascuțită există mult mai mult decât jocurile creierului: obiceiurile de zi cu zi au, de asemenea, un rol important în sănătatea creierului, începând cu alimentaţia.
Deși ocazional te poţi răsfăța cu anumite alimente care nu sunt recomandate pentru creierul tău, există unele (și delicioase) pe care medicii neurologi și oamenii de știință fac tot posibilul să le evite.
Iată câteva dintre alimentele pe care medicii ne sfătuiesc să le evităm, pentru a avea un creier sănătos:
Sucurile acidulate
Neurologul Dr. Shaheen Lakhan spune că sucurile acidulate sunt pur și simplu dăunătoare pentru creierul tău.
„Sucul acidulat este unul dintre cele mai dăunătoare pentru sănătatea creierului, din cauza concentrației mari de zaharuri simple, care dăunează vaselor de sânge care alimentează creierul”, a spus el.
„În mod acut, zahărul provoacă, de asemenea, iritabilitate, dispoziție proastă și tulburări de somn.
Chiar și versiunile cu zero zahăr au efecte negative, deoarece aditivii fără calorii stresează creierul și îl păcălesc să consume mai multe calorii și să aibă poftă de zahăr adevărat”, a spus el.
Margarina
Cunoscută drept „untul fals”, medicul neurolog Shae Datta a spus că evită pe cât posibil margarina, deoarece conține grăsimi „trans”, care nu sunt sănătoase.
„Auzim adesea că grăsimile trans nu sunt bune pentru inimă și vasele de sânge. Același lucru este valabil și pentru vasele creierului. Mai bine să rămânem la ulei de măsline și unt adevărat”, a spus ea.
Berea
Poate ar fi bine să săriţi peste bere, atunci când mergeţi la grătar. „Berea este compusă în totalitate din calorii goale, fără valoare nutrițională”, a spus dr. Byran Ho, neurolog și director al Programului de tulburări de mișcare de la Centrul Medical Tufts.
„Alcoolul este o neurotoxină care poate răni atât sistemul nervos central, cât și cel periferic, chiar dacă este consumat în cantități moderate”, atrage atenţia medicul.
Cafea decafeinizată
Dacă sunteți un fan al cafelei decofeinizate, Sean Callan, un cercetător în neuroștiință, vă recomandă să săriți peste această băutură, dacă nu sunteți sigur că procesul de decofeinizare nu conține solvenți.
„Solvenții, substanțele chimice folosite pentru a îndepărta cofeina din cafea, sunt în general toxici pentru oameni”, a spus el.
„Multe sunt legate de risc crescut de cancer sau de vătămare neurologică, în special în doze mari sau repetate.
În plus, se știe că solvenți precum clorura de metilen (un solvent utilizat în mod obișnuit în procesul de decofeinizare) traversează placenta, ceea ce înseamnă că femeile însărcinate riscă să-și expună copilul nenăscut la solvent”, atrage atenţia Sean Callan.
Cartofii pai
O altă dezamăgire: cartofii prăjiți sunt unul dintre principalele alimente pe care medicul neurolog le evită.
„O dietă care încorporează alimente grase precum cartofii prăjiți poate deteriora vasele de sânge care alimentează creierul, provocând tulburări cognitive”, în partea creierului care este esențială pentru învățare și memorie, a spus neurologul Pedram Navab, potrivit huffpost.com.