Patru tineri, inclusiv două fete, una dintre care minoră, au fost condamnați pentru că au bătut și înjunghiat un bărbat într-un local din sectorul Râșcani al capitalei. Instanța le-a aplicat în mare parte pedepse cu suspendare. Procurorii anunță că vor contesta sentința.
Cazul a avut loc în februarie 2023. Potrivit Procuraturii Generale, cei patru tineri, cu vârstele cuprinse între 17 și 27 de ani, se aflau într-un local din sectorul Râșcani. Fără vreun motiv evident, ei au inițiat un conflict cu un bărbat, l-au numit pe acesta cu cuvinte necenzurate, după care unul din tineri i-a aplicat o lovitură cu cuțitul în spate. Iar ceilalți l-au lovit cu pumnii și picioarele peste diferite părți ale corpului. Rănit, bărbatul a scăpat totuși cu viață.
Contactată de IPN, consultantul procurorului din cadrul Procuraturii Generale, Violina Moraru, responsabilă pentru comunicarea cu reprezentanții mass-media, a precizat că leziunile victimei au fost calificate ca vătămarea corporală ușoară.
Recent Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința pe caz. Unul dintre inculpați a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendarea parțială a executării pedepsei, astfel că el urmează să execute jumătate din pedeapsă în penitenciar de tip semiînchis, iar executarea pedepsei de încă 1 an și 6 luni de închisoare se suspendă condiționat pe un termen de probațiune de 3 ani.
În privința celui de al doilea inculpat a fost aplicată pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 1 an și 6 luni, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe o perioadă de probă de 2 ani, cu condiţia că inculpatul, în termenul de probă va presta 200 de ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii și va accepta să fie supus monitorizării electronice în primele 6 luni de la devenirea definitivă a sentinței și va respecta alte condiții stabilite de instanță.
Una din fete a fost condamnată la 4 luni de închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe o perioadă de probă de 1 an, iar a doua tânără a fost eliberată de răspundere penală cu aplicarea în raport cu aceasta a măsurilor de constrângere cu caracter educativ, și anume încredinţarea minorei pentru supraveghere autorității tutelare de la locul de trai al acesteia.
Procurorii nu sunt de acord cu sentința pronunțată și o vor contesta din motivul pedepsei prea blânde aplicate inculpaților.
- Buteliile de gaz din apartamentele transnistrenilor, instrument de infracțiune
- Strategia națională de apărare a Republicii Moldova pentru anii 2024-2034, votată de Parlament
- Alocațiile veteranilor de război cresc de la 1 ianuarie 2025
- Cinci instituții din Rețeaua Școlilor Model, dotate cu table inteligente
- Schimbări în cabinetul Maiei Sandu. Președinta a semnat decretul