NATO a fost și va rămâne o alianță de succes datorită specificului său de descurajare a agresiunii.Declarația a fost făcută de directorul Institutului Euro-Atlantic pentru Consolidarea Rezilienței, Radu Burduja, în cadrul dezbaterii publice la tema „NATO: istorie fără propagandă”, organizate de Agenția de presă IPN. Potrivit expertului, în istoria NATO a existat un singur caz când a fost activat articolului 5, și anume, după atacul din 11 septembrie 2001, când SUA au fost atacate de structuri teroriste internaționale.
NATO este o alianță politico-militară defensivă care respectă principiile statului de drept și care ia deciziile doar prin consens, spune directorul Institutului Euro-Atlantic pentru Consolidarea Rezilienței, Radu Burduja.
„Alianța funcționează pe principii democratice. Principiile sunt: statul de drept, libertățile fundamentale, supremația legii, soluționarea pașnică a conflictelor. Eu am fost reprezentant militar al Republicii Moldova la NATO și am avut posibilitatea să văd aceste principii în discuțiile din comitetele NATO. Unele din aceste principii au fost promovate mai bine, altele mai puțin bine. Mă refer la episodul cu atacul Belgradului din 1999. Atunci eram student militar la Academia din Grecia și grecii erau extrem de nemulțumiți de acest atac. Au fost reacții foarte dure în unele țări și au lăsat amprente puternice. Toată lumea înțelege că aceste lovituri au avut scopul să oprească genocidul în acea situație și totuși… Dar în general, principiile NATO se respectă. Toate deciziile se iau prin consens, de aceea mecanismul de luare a deciziilor este foarte greoi”, a spus directorul Institutului Euro-Atlantic pentru Consolidarea Rezilienței, ex-secretarul de stat al Ministerului Apărării, Radu Burduja.
Potrivit expertului, misiunile NATO reprezintă un succes. Una dintre ele fiind KFOR – misiune militară a NATO cu scopul menținerii păcii și a unei împrejurări pașnice în Kosovo. Începând cu anul 2014 și Republica Moldova contribuie la operațiunea de pacificare condusă de NATO în Kosovo.
„Una dintre misiuni este KFOR, misiunea din Kosovo, care a fost stabilită urmare a loviturilor asupra Belgradului. La această misiune am aderat și noi în 2014 și avem și acum un contingent de militari acolo, sunt 41de militari. Avem nevoie de astfel de misiuni pentru că astfel militarii noștri dezvoltă capacitățile noastre de apărare, putem coopera cu trupele diferitor țări NATO. De asemenea, contribuim la un efort internațional pentru a asigura stabilitatea și pacea în regiune. Astfel, demonstrăm că nu suntem doar un consumator de securitate, devenim și un contribuitor la securitate”, a mai spus Radu Burduja.
Ex-secretarul de stat al Ministerului Apărării, Radu Burduja, spune că din 1949, de la înființarea NATO, articolul 5 al Tratatului a fost activat o singură dată, fapt ce demonstrează capacitatea NATO de a descuraja agresiunea militară.
„NATO a fost și este o alianță de succes. Conform articolului 5, dacă un stat membru este atacat, atunci celelalte state membre ale Alianței apără statul atacat pentru a contracara amenințarea sau agresiunea. NATO a intervenit după atacul terorist asupra SUA. Acesta a fost unicul caz în istorie când a fost declanșat articolul 5, dar și acolo a fost vorba despre nu despre un atac din partea unui stat, ci din partea unei structuri non-statale teroriste. Alte cazuri n-au mai fost pentru că a existat elementul de descurajare”, a explicat Radu Burduja.
Dezbaterea publică la tema „NATO: istorie fără propagandă” este ediția a 19-a din ciclul de dezbateri „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii”.Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.