ALBASAT
Actualitate Societate

Rata anuală a inflației a scăzut în septembrie până la 8,6%

Rata anuală a inflației a scăzut în septembrie până la 8,6%, de la 13,2% în iunie. Banca Națională a Moldovei anticipează că acest indicator va coborî sub limita de sus a intervalului de variație a țintei în trimestrul IV 2023 și va rămâne aproape de țintă, deși sub ea, în următoarele opt trimestre, transmite IPN.

Inflația medie anuală în trimestrul III 2023 a fost de 9,7%, mai înaltă cu 0,5 puncte procentuale decât prognoza. Potrivit BNM, abaterea a fost cauzată, în principal, de întârzierea scăderii tarifelor la gaze naturale și energie termică, precum și de creșterea neașteptată a prețurilor la petrol.

Creșterea tarifelor, cu efectele lor secundare, războiul din Ucraina, seceta din vara anului trecut, o primăvară mai rece și mărirea accizelor de la începutul anului rețin inflația peste țintă. Însă cererea scăzută începând cu mijlocul anului 2022 și aprecierea leului de la începutul anului slăbesc presiunile numite.

BNM menționează că există semnale clare că în luna octombrie curent inflația s-a plasat în intervalul de variație a țintei.

Prețurile de consum vor încetini, cel puțin din cauza unei cereri interne joase, a temperării prețurilor în industrie, a micșorărilor recente de tarife și a efectului bazei înalte din anul trecut. Totodată, cererea agregată va fi dezinflaționistă pe întreaga perioadă de prognoză de pe urma condițiilor monetare restrictive, a impulsului fiscal negativ și a cererii externe slabe.

Tendințele anticipate în rundele anterioare rămân valabile în general. Prognoza inflației a fost ridicată ușor pentru primele două trimestre și micșorată pentru restul perioadei comparabile.

„Riscurile și incertitudinile prognozei au crescut. Din mediul extern, se conturează surse precum tensiunile în Orientul Mijlociu, cotațiile la resurse energetice, scăderea activității economice în zona euro, războiul din Ucraina, momentul relaxării politicilor monetare în regiune și la nivel mondial, șocurile temporare de ofertă și prețurile la produse alimentare. Printre principalele incertitudini interne se numără ajustarea tarifelor, modul de reflectare în statistică a compensațiilor la resurse energetice pentru perioada rece a anului, fluxul refugiaților, condițiile meteorologice și recolta agricolă viitoare”, precizează BNM.

Related posts

Конституционный суд высказался относительно штрафов за несоблюдение противоэпидемических мер

Albasat

Medic virusolog australian: „Spalati fructele si legumele cu apa si sapun.” Cum isi motiveaza sfatul

Albasat

Institutul Oncologic are un nou aparat de diagnosticare a hemopatiilor

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment