Tendințele și riscurile traficului de droguri pe continentul european, cererea crescută de droguri, rutele logistice și dinamica regională au fost analizate astăzi, 9 noiembrie 2023, în cadrul sesiunii a 8-a a HUB-ului de securitate al UE pentru securitatea internă și managementul frontierelor în Republica Moldova (HUB-ul de Securitate al UE).
Cea de-a 8-a ședință operațională a Hub-ului de Securitate a fost organizată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) în parteneriat cu Delegația UE în Republica Moldova și Direcția Generală Migrație și Afaceri Interne a Comisiei Europene (DG HOME). La eveniment au participat atât experți-cheie din opt țări membre ale UE, cât și practicieni europeni în domeniul securității, printre care Olivier Onidi, director general adjunct al DG HOME; Jurgen Ebner, director executiv adjunct al Europol (Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Aplicarea Legii); Gabor Kemeny, șef adjunct al Unităţii de Cooperare Internaţională a CEPOL (Agenția Uniunii Europene pentru Formare în Aplicarea Legii); și reprezentanți ai Centrului European de Monitorizare a Drogurilor și Dependenței de Droguri (EMCDDA).
Gazda evenimentului, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova, Adrian Efros, a menționat că: „Împreună am dovedit că urmărim acel obiectiv principal al HUB: abordarea complexă, coordonată și unificată pentru prevenirea și combaterea tuturor formelor de criminalitate, deplasând ecosistemul de securitate european dincolo de granițele Uniunii Europene”. „Desigur, nu am fi putut face acest lucru fără sprijinul valoros al comisarului UE Ylva Johansson și al președințiilor Consiliului UE din Republica Cehă, Suedia și Spania”, a reiterat ministrul Adrian Efros.
„Ne confruntăm cu o provocare imensă care nu cunoaște granițe – flagelul drogurilor. Imaginați-vă acest fapt: 30 de miliarde de euro anual, aceasta este valoarea pieței ilegale de droguri numai în Uniunea Europeană. Nu este doar enorm, este cea mai mare și mai profitabilă piață criminală din toate. Rețelele criminale transnaționale exploatează Republica Moldova ca un hub de tranziție pentru droguri, transportând cantități enorme de hașiș, cocaină și heroină în direcții estice și vestice. De aceea, trebuie să lucrăm împreună pentru a aborda această provocare complexă”, a specificat Olivier Onidi, director general adjunct al DG HOME.
„Din partea UE, suntem hotărâți să colaborăm împreună cu Moldova în abordarea provocării traficului de droguri, folosind o gamă largă de instrumente, inclusiv suport politic, asistență financiară, suport operațional, expertiză tehnică și oportunități de dezvoltare a capacităților. Discuțiile de astăzi vor contribui la definirea acțiunilor noastre comune viitoare”, a declarat Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.
În cadrul discuțiilor a fost abordată dinamica provocărilor și riscurilor traficului de droguri. Participanții au accentuat necesitatea combaterii acestuia prin capturi semnificative și revizuirea schemelor existente. Totodată, experții prezenți au apreciat cooperarea internațională, schimbul de informații și responsabilitatea fiecărei părți implicate pentru a crea un scurt de securitate în regiunea europeană.
HUB-ul de Securitate al UE este o platformă comună care oferă informații, infrastructură și expertiză Republicii Moldova și țărilor UE în scopul întăririi securității interne. Obiectivul general al HUB-ului este să prevină și să combată formele de criminalitate, sporind securitatea UE, dar și a țărilor din vecinătate. Astfel, Republica Moldova va contribui la securitatea regională și europeană.
Context
Agenda HUB-ului de securitate al Uniunii Europene (UE) pentru securitatea internă și managementul frontierelor în Moldova pentru anul 2023 include îmbunătățirea capacităților de analiză și previziune strategică în domeniul securității, prin valorificarea domeniului IT, amenințările hibride și combaterea lor, traficului de droguri și combaterea acestuia, dar și schimbul de informații în domeniul securității și managementul frontierelor dintre experții Republicii Moldova și UE.
Hub-ul a fost conceput ca un grup operațional comun, facilitator de conexiune între specialiști și o platformă pentru discuții strategice. Pe parcursul unui an de activitate, HUB-ul de securitate al UE a contribuit la ajustarea arhitecturii de securitate europeană conform ultimelor evoluții ale criminalității transfrontaliere și amenințărilor hibride și au fost atinse deja câteva rezultate, printre acestea:
- Proiectarea și implementarea sistemului de identificare a tendințelor infracționale pentru spațiul european, în baza indicatorilor informaționali cuantificați pe teritoriul Republicii Moldova;
- În jur de 110 acțiuni operaționale la care Republica Moldova participă pe parcursul anului 2023 pe Platforma multidisciplinară europeană împotriva amenințărilor criminale (EMPACT);
- Elaborarea primei analize Moldovan Open Source Intelligence (OSINT) și prezentarea către Oficiul European de Poliţie Europol (OEP Europol) ca contribuție națională pentru proiectarea produselor analitice europene;
- Peste 15 investigații comune cu sprijinul Europol cu referire la tendințele emergente în infracțiunile transnaționale;
- Republica Moldova a fost țară-organizatoare a primelor 2 întâlniri ale Forumui estic privind securitatea și gestionarea frontierelor, reunind șefi de poliție națională, poliție de frontieră și înalți oficiali din peste 10 țări de pe flancul est-european.