ALBASAT
Actualitate Societate

Germania va investi 5 milioane de euro în proiecte de eficiență energetică în Moldova

Guvernul Germaniei va investi în următorii trei ani cinci milioane de euro în proiecte de eficiență energetică în Republica Moldova și fortificarea capacităților Ministerului Energiei și Agenției pentru Eficiență Energetică, care va fi reorganizată în Centrul Național de Energie Durabilă. Resursele financiare vor fi alocate prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova), transmite IPN.

„Republica Moldova are nevoie de suport în procesul de tranziție energetică și decarbonizare, mai ales în ceea ce privește reducerea semnificativă a costurilor energiei pentru cetățeni și business, în contextul în care circa 50% din energia consumată în țara noastră revine întreținerii clădirilor. Este un drum lung, dar pe care trebuie să-l parcurgem, iar GIZ ne va ajuta să accelerăm viteza de realizare a agendei de decarbonizare”, a declarat ministrul energiei, Victor Parlicov, la evenimentul de anunțare a inițiativei.

Ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova, Margret Maria Uebber, a menționat că
de-a lungul anilor GIZ a implementat mai multe proiecte pentru îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice, precum în școli, grădinițe, spitale. „Securitatea energetică a devenit o întrebare importantă pentru Moldova. Nu numai că Guvernul a reușit cu succes să pună capăt dependenței de gazul rusesc, dar s-a angajat și pe calea de a pune capăt dependenței de o singură sursă și de a-și diversifica sursele de energie. În acest context, energiile regenerabile și eficiența energetică joacă un rol major”, a adăugat ambasadoarea Germaniei.

Germania va acorda suport inclusiv pentru dezvoltarea Fondului rezidențial pentru eficiență energetică gestionat de Centrul Național de Energie Durabilă și care va oferi subvenții pentru proprietarii de case individuale și apartamente. De asemenea, de sprijin și preluare de bune practici vor beneficia și funcționarii implicați din cadrul administrațiilor publice locale.

Related posts

Crește nivelul apei în Nistru, pe sectorul Naslavcea-Dubăsari

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 26.04.2021

Albasat

Сборная Молдовы сыграла вничью с командой из Косово

Albasat

Leave a Comment