Asociația Băncilor din Moldova menționează deschiderea și angajamentul băncilor de a asigura suport permanent clienților beneficiari de credite din sectorul agricol care întâmpină dificultăți în onorarea obligațiilor la credite. Băncile partenere își propun să identifice măsuri individuale pentru fiecare client, având în vedere situația specifică a acestuia. Sprijinul vine în contextul în care agricultorii se confruntă cu dificultăți cauzate de conjunctura regională, precizează asociația, citată de IPN.
Asociația Băncilor din Moldova a comunicat că sectorul agricol a înregistrat progrese semnificative, fiind susținut de către sectorul bancar prin alocarea, în creștere, a resurselor financiare. La situația din 31 octombrie 2023, suma creditelor acordate sectorului agricol de către băncile din Moldova a constituit 5,3 miliarde de lei, fiind finanțate peste 5 mii de companii agricole și fermieri. Din numărul total de companii agricole și fermieri, 7% au înregistrat întârzieri mai mari de 30 de zile la onorarea obligațiilor. Situația este comparabilă cu cea de un an mai devreme, când 6,6% din companiile agricole și fermieri înregistrau întârzieri.
Pe parcursul lunilor noiembrie și decembrie anul curent se observă o ușoară tendință de diminuare a capacității de plată în cazul unor debitori din domeniul agricol. Asociația Băncilor din Moldova, împreună cu comunitatea bancară, rămâne deschisă pentru a acorda suport agricultorilor în vederea depășirii situației existente şi asigurării dezvoltării sectorului agricol.
- Schimbări în cabinetul Maiei Sandu. Președinta a semnat decretul
- Celula de criză de la Guvern își începe activitatea
- Tarife mai mari la termoficare, la Chișinău și Bălți. Creșterea propusă depășește 700 de lei
- Va face pușcărie pentru violul unei copile. Îi era fiică vitregă și avea doar 11 ani
- Azi e termenul limită pentru rapoartele fiscale și impozitele pe avere