Nisporeni Societate

Viticultorii din Nisporeni folosesc sistemul Pergola. Recolta, de patru ori mai mare

Viticultorii din Nisporeni s-au învăţat să-şi dezvolte afacerile nu doar datorită butaşilor din soiuri moderne, dar şi prin folosirea tehnologiilor moderne.

De exemplu, utilizarea sistemului Pergola, care apără strugurii de soarele arzător, ploi şi mucegai, permite sporirea recoltei de până la patru ori. Tehnologia, folosită pe larg în Italia, Spania şi Statele Unite, la  Nisporeni este deja în curs de implementare.

Pentru a prezenta și altor producători avantajele sistemului Pergola, experții locali au organizat recent un seminar la Nisporeni, unde producătorii, dar și alți reprezentanți ai sectorului, au putut aprecia eficiența acestuia și afla mai multe despre tehnologiile moderne de producere a strugurilor de masă.


Potrivit lui Andrei Botezatu, specialist în cadrul proiectului Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM), sistemul de suport Pergola  permite menținerea în timp îndelungat a umidității în sol și protejarea boabelor de arsurile razelor și a temperaturilor înalte pe parcursul verii, asigurând formarea și coacerea uniformă a bobițelor, cu aspect atrăgător al ciorchinelor.

Bobiţele sunt mai mari, strugurii sunt mai uniformi, 98 -99 %   din toţi strugurii  sunt struguri de marfă  care îi pui în ladă și îi comercializezi  şi sunt destul de atractivi.  Vorbim  de o recoltă la hectar de 40 de tone, productivitatea muncii este mult mai mare  fiindcă poţi lucra pe parcursul la toată ziua. Acolo este umbră și toate lucrările care noi le facem,  le facem la nivelul ochilor ”, a menționat Andrei Botezatu.

Specialiștii USAID/APM explică că în condițiile schimbărilor climaterice prin care trecem, tehnologiile intensive de producere a strugurilor de masă sunt cele mai recomandate, iar investițiile necesare înființării unei vii pe sistem de suport Pergola sunt recuperate în timp mai scurt. Totuși, fermierii care vor să planteze vii pe acest sistem, trebuie să aleagă soiuri de viță-de-vie rezistente la înghețurile de iarnă, iar plantația să fie neapărat dotată cu sistem de irigare, precizează specialiștii în domeniu.

“Este o posibilitate de a o proteja. Sistemul Pergola din start  presupune că trebuie să aveţi pari  înalţi, ca să  puneţi ori antigrindină ori antiploaie sau şi ambele să le aveţi. Acum este foarte importantă chestia aceasta,  avem calamitaţi în ultimii ani,  ploile care sunt în luna septembrie – octombrie,  ne dă peste cap recolta  deja de 2 ani de zile”, a spus Andrei Botezatu.

Și cultura viței de vie protejată, și roadă mai bogată!

Dacă producătorii de struguri obţin prin metode clasice în jur de 10 tone de struguri de masă per hectar, atunci utilizarea sistemului Pergola sau Gable oferă un randament plantaţiei de până la 40 tone de struguri per hectar.

În primul rând ciorchinii sunt mai mari  fiindcă imediat ce produci struguri de masă pe un aşa sistem, sistemul este destul de costisitor  şi trebuie din start să ai irigare, şi dacă faci irigare atunci poţi să faci şi  fertilizare  şi atunci obţii o recoltă de 35-40 de tone la hectar.  Eu am  un tabel care arată  care sunt calculele  şi care este  perioada de investiţii, adica cât de repede poţi să recuperezi investiţia  făcând un hectar de  struguri de masă pe şpalier şi  făcând un hectar  de sruguri de masă pe  sistemul Pergola,  și o să vedeţi după cifre reale că  este mai atractiv sau mai convinabil  să investeşti mai mulţi bani,  să faci  o suptafaţă mai mică  şi să o faci din start  o producere intensivă  decât să te chinui  pe sistemul de şpalier”, a mai adăugat Andrei Botezatu, specialist în cadrul proiectului Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM).

Sistemul Pergola creşte productivitatea şi calitatea strugurilor de masa

În ultimii ani, tot mai mulți producători din țară și din Nisporeni optează pentru sistemul Pergola de producere.

Andrei Botezatu a explicat prioritățile acestui tip tehnologic: ridicarea recoltei a strugurilor la hectar; coacerea uniformă a strugurilor datorită expunerii maxime a plantei la soare; bobițe mari; aerisirea bună a plantei ce reduce riscul îmbolnăvirilor; creșterea eficienței forței de muncă în perioada de îngrijire și de recoltare a strugurilor.

“Din start înainte de a face aşa o investiţie  trebuie sa faceţi analiza solului, dar cel mai important este să faceţi analiza apei. Doi  parametri care sunt foarte importanţi,  sunt  natriu şi sodium. Aceştea sunt parametrii  cei mai  importanţi,    ca să vă puteţi orienta  la o producere intensivă.”

 De asemenea, dânsul s-a referit și la problemele cu care s-au ciocnit producătorii începători care vor să treacă pe acest sistem. Participanții la seminar au adresat multe întrebări, primind răspunsuri de la specialist.

“Când se infiinţează o astfel de plantaţie  mai întâi se face sistemul de suport  şi apoi de plantat plantele  în camp. De ce ? Fiindcă,  deseori când facem amplasarea plantelor  şi apoi sistemul de suport,  plantele nu vin la locul unde trebuie să vină.  De exemplu, în cazul dat  stâlpul care  este   folosit ca suport,  noi putem să-l  folosim şi ca  suport pentru plantă şi  dacă vom pune planta lângă stâlp, facem schema de plantare la doi metri  şi se primeşte ca fiecare stâlp  la 6 metri,  adica la a treia plantă noi putem să folosim  pilonul ca și suport pentru plantă”,  a mai precizat Andrei Botezatu.

În prezent, producătorii moldoveni folosesc, aproape exclusiv, sistemul „Spalier vertical” pentru cultivarea strugurilor de masă. Acest sistem a fost iniţial elaborat şi adoptat în Moldova în perioada sovietică, pentru cultivarea strugurilor de vin, iar producătorii de struguri de masă au adoptat sistemul, deoarece nu au fost studiate sau încercate sisteme alternative de producere. Sistemul de producere „Spalier vertical” serveşte destul de bine producătorilor de struguri pentru procesare/vinificaţie, dar are o serie de dificultăţi, care au impact negativ asupra randamentului şi calităţii strugurilor de masă.

Directorul ONG-ului “NisAgroinform” din Nisporeni, Petru Ionel, susţine că noile tehnologii intensive de cultivare a strugurilor de masă merită a fi implementate în Nisporeni pentru că presupun o productivitate spectaculoasă a recoltei.

Este o tehnologie avansată, o tehnologie modernă  spre care trebuie să tindem  toţi producătorii de  struguri de masă  ca să înfiinţăm plantaţii pe sistemul de suport Pergola. Avantajele sunt foarte, foarte mari, în primul rând recolta mare la hectar. Sigur că, prima condiţie  în primul rând este irigarea. Dacă avem posibilitatea  de a folosi irigarea, avem apă prin apropiere,  atunci se recomandă  şi se insistă  să se folosească la producerea strugurilor sistemul Pergola„, a spus Petru Ionel,  director al ONG-ului “NisAgroinform”.

În prezent, plantațiile de struguri de masă cultivați pe sistem Pergola și Gable în Republica Moldova au ajuns la circa 300 de hectare, comparativ cu șase hectare atestate acum patru ani. O creștere a suprafețelor plantațiilor de struguri de masă pe aceste sisteme intensive se datorează asistenței proiectului USAID/APM, precum și subvenționării investițiilor pentru înființarea unor astfel de plantații.

Sistemele Pergola și Gable permit obținerea recoltelor mult mai mari, dar și de calitate superioară comparativ cu sistemele tradiționale de susținere a plantelor de viță de vie.

Utilizarea sistemului Gable și Pergola este recomandat practic pentru toate soiurile de struguri de masă cultivate în Republica Moldova. Aceste metode pot spori recolta de circa patru ori, comparativ cu metodele clasice de producere pe spalier a strugurilor de masă care oferă doar circa 10-12 tone de struguri de masă per hectar.

Related posts

9 Mai 2020 – Ziua Europei. Semnificația zilei

Albasat

Un bărbat a murit, prăbușindu-se cu excavatorul în Prut

Albasat

BNM a aprobat doi membri ai Consiliului „Moldindconbank”

Albasat

Leave a Comment