ALBASAT
Actualitate Societate

Parlamentul a votat Programul Național de Integritate și Anticorupție 2024-2028

Parlamentul a votat în primă lectură Programul Național de Integritate și Anticorupție pentru anii 2024-2028, dar și Planul de acțiuni pentru implementarea acestuia. Potrivit autorilor, documentul urmărește eradicarea a corupției mari și sistemice care există în mai multe domenii, transmite IPN.

Președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a declarat în plen că proiectul Programului a fost elaborat de către Centrul Național Anticorupție. Dar pentru că CNA nu are dreptul la inițiativă legislativă, proiectul a fost semnat de către un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate.

„Obiectivele generale specifice a Programului Național de Integritate și Anticorupție pentru anii 2024-2028 reprezintă o continuare a proceselor lansate și implementate anterior de către Strategia Națională de integritate și Anticorupție 2017-2023, care a fost un document de politici anticorupție important în diminuarea fenomenului de corupție, cu abordare complexă și multidimensională. Programul își propune diminuarea fenomenului corupției și amplificarea gradului de integritate în sectorul public și privat prin setarea mai multor obiective generale”, a notat Lilian Carp.

În document au fost stabilite patru obiective generale. Printre acestea se numără optimizarea standardelor de integritate în sectorul public, dar și eficientizarea măsurilor de prevenire și combatere a corupției și asigurarea inevitabilității sancționării infracțiunilor de corupție. Este vorba și despre cultivarea integrității și diminuarea actelor de corupție în sectorul privat, inclusiv în entitățile cu capital integral sau majoritar de stat, dar și despre cultivarea intoleranței față de actele de corupție, precum și încurajarea denunțării actelor de corupție și a practicilor ilegale.

Documentul similar Programului aprobat, care se află în prezent în vigoare, expiră la finele anului 2023, iar elaborarea și aprobarea unui proiect actualizat este unul dintre angajamentele asumate pentru implementarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Related posts

CNAS a dat startul finanțării pensiilor şi alocațiilor sociale pentru luna septembrie

AlbasatTV, Nisporeni

O nouă tentativă a Rusiei de a cumpăra voturi în Moldova. Șor implică pensionarii din Orhei

AlbasatTV, Nisporeni

Mișcarea Politică „Unirea” a pichetat clădirea Parlamentului: „Jos bandiții”

Albasat

Leave a Comment