Apelul Maiei Sandu ca moldovenii cu cetățenie românească și europeană să participe la alegerea europarlamentarilor din 9 iunie a fost auzit. La secțiile de votare deschise în localitățile din Republica Moldova au fost observate cozi, iar Autoritatea Electorală Permanentă de la București a relatat că alegătorii din țara noastră sunt cei mai activi din diaspora României, informează IPN.
Alegătorii din Republica Moldova au constituit circa 25% din numărul total de 209 mii de alegători români din străinătate. Peste 56.700 de moldoveni cu cetățenie română au venit la urne în cele 52 de secții de votare deschise de România în țara noastră.
Cifra ilustrează o prezență record a moldovenilor la alegerile europarlamentare, comparativ cu cele de acum cinci ani. Deja către ora 16:00, numărul celor care s-au prezentat la urne l-a depășit pe cel total din scrutinul europarlamentar din 2019, când au votat aproximativ 38 de mii de români din Republica Moldova. Voința participanților la scrutin este ca în legislativul de la Bruxelles să existe și reprezentanți ai Republica Moldova, care să sprijine parcursul european al țării.
Menționăm că Parlamentul European este unicul organism al Uniunii Europene ales direct de cetățeni, fiind format din 720 de europarlamentari, reprezentanți ai celor 450 de milioane de cetățeni ai blocului comunitar. România va avea 33 de reprezentanți în Parlamentul European. Conform datelor preliminare, Alianța PSD-PNL își va păstra majoritatea în cadrul delegației de țară.
Pe plan european, se confirmă previziunea că cea mai puternică forță politică din Parlamentul European va fi, probabil, o alianță de partide de centru-dreapta. Partidul Popular European (PPE) ar putea obține 176 de locuri în Parlamentul European – aproape la fel de multe ca după alegerile din 2019, a anunțat duminică, 9 iunie, compania publică germană de media ARD, citând rezultatele preliminare neoficiale și sondajele la ieșirea de la urne după închiderea secțiilor.
previous post