Fenomenul coruperii alegătorilor și soluțiile pentru protejarea voturilor pe viitor au fost problemele abordate de reprezentanții societății civile cu președinta Maia Sandu. Solicitat de IPN, directorul de programe în cadrul Promo-LEX, Nicolae Panfil, care a participat la consultările de la președinție, a comunicat că discuțiile s-au axat pe cadrul legal și necesitatea consolidării partidelor, transmite IPN.
„Pe cadrul legal au fost formulate câteva observații. Dacă ne referim la instituții și la funcționarea lor, – vorbim aici de cele din justiție și poliție de exemplu, -este nevoie de eforturi neîntrerupte. Poliția, CNA, procuratura trebuie să continue activitățile în direcția de documentare și comunicare asupra cazurilor de corupere activă sau pasivă. Un alt aspect la care m-am referit ține de comunicare și interacțiune cu societatea în general, în special cu acele grupuri care au fost ținta rețelelor”, a menționat Nicolae Panfil.
Expertul de la Promo-LEX a adăugat că fenomenul corupției în procesul electoral afectează întreaga clasă politică și este greșit să se creadă că avantajează sau dezavantajează pe unii sau alții. E necesar un front comun între partide, a menționat Nicolae Panfil.
„Am observat că foarte puțini concurenți electorali au făcut contestații la organele electorale ori s-au adresat la poliție cu plângeri pe comportamentul ilegal, pe finanțare ilegală sau pe coruperea alegătorilor. Partidele politice sunt cele care luptă pentru putere și dacă tu nu-ți aperi alegătorul, atunci pentru ce exiști ca partid? Am îndemnat la o consolidare a eforturilor formațiunilor politice în pregătirea pentru următoarele alegeri. Nu te poți da la o parte, crezând că asta nu te afectează”, a comunicat Nicolae Panfil.
Un alt participant la consultările cu șeful statului, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Ilie Chirtoacă, a declarat pentru IPN că asemenea discuții vor continua.
„Am fost asigurați că asemenea discuții vor continua într-un format lărgit. Ne bucurăm că se creează platforme, prin care societatea civilă este inclusă în acest dialog. Important în această întâlnire este că nu au fost doar reprezentanții societății civile, dar a asistat ministra Justiției, respectiv a auzit recomandările noastre. Urmează să discut și eu, la rândul meu, cu colegii, pentru a aborda acest aspect, apoi vom oferi soluții concrete și clare”, a menționat șeful Centrului de Resurse Juridice, Ilie Chirtoacă.
Președinția a anunțat că în „perioada următoare vor continua consultările președintei Maia Sandu cu anumite grupuri interesate, pentru a îmbunătăți planul de măsuri și a asigura o implementare rapidă și eficientă a schimbărilor necesare în legislație și consolidarea instituțiile publice, astfel încât să poată fi protejată mai bine democrația și garantat dreptul cetățenilor la un vot liber, fără interferențe din afara țării”.
- TikTok, interzis în Albania după uciderea unui adolescent: premierul acuză platforma de violență
- Măsura de licențiere a importurilor de culturi cerealiere și oleaginoase va fi prelungită, MAIA
- Se răcește vremea. Duminică va fi lapoviță
- Sportivi premiați la Gala Sportului 2024
- Kosmos și Zara. Cum și-au numit părinții copiii în 2024