ALBASAT
Actualitate Nisporeni Societate

Guvernul a aprobat modificarea cadrului legislativ pentru reducerea poverii controalelor asupra mediului de afaceri

Guvernul a aprobat în cadrul ultimei ședințe proiectul de modificare a mai multor acte legislative care vor reduce povara controalelor și măsurilor restrictive disproporționate și inechitabile asupra mediului de afaceri. Amendamentele elaborate cu suportul Consiliului Economic pe lângă Prim-Ministru și programul USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova vor contribui la dezvoltarea unui mediu antreprenorial atractiv în Moldova, care încurajează investițiile și catalizează inițiativa antreprenorială.

Principalele prevederi ale proiectului țin de modificarea normelor Legii nr.131/2012 privind controlul de stat și a legilor sectoriale în privința controlului de stat, cum ar fi cele din domeniul supravegherii pieței și protecția consumatorilor, supraveghere tehnică, construcții, domeniul antiincendiar, domeniul de control privind raporturile de muncă, protecția mediului, supravegherea sănătății publice, medicamentelor și dispozitivelor medical, siguranța alimentelor, transportului rutier, precum și alte domenii relevante activității antreprenoriale.

Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova sunt 63,3 mii de întreprinderi active, dintre care peste 99,2% se încadrează în categoria întreprinderilor micro, mici și mijlocii (IMM), care au raportat în anul 2023 o cifra din vânzări de circa 286 miliarde de lei. Însă, pentru a stimula dezvoltarea economică durabilă, trebuie exclusă împovărarea excesivă și diminuarea cheltuielilor nejustificate suportate de mediului de afaceri, cauzate inclusiv de controale abuzive și măsuri restrictive. Pentru comparație, dacă în Republica Moldova rata de supraviețuire a întreprinderii în primul an, constituia circa 46% în anii 2019-2020, iar circa 54% din afacerile inițiate nu supraviețuiesc mai mult de 1 an, în Uniunea Europeana rata de supraviețuire medie constituia circa 80%.

Eliminarea dublărilor nejustificate prin alinierea la principiile fundamentale de efectuare a controlului de stat și asigurarea aplicării transparente, previzibile și echitabile a măsurilor restrictive și reglementarea sistemului de măsuri restrictive aplicate de organele de control vor contribui la reducerea presiunii asupra mediului de afaceri și va facilita condițiile de activitate a antreprenorilor.

Related posts

Director ANSP: Anticipăm o creștere a numărului cazurilor de COVID-19 după Anul Nou

Albasat

CJI lansează Zilele Libertății Presei 2022 cu îndemnul: „Opriți Războiul!”

Albasat

Cursul valutar oficial la 27.09.2017

Leave a Comment