ALBASAT
Actualitate Societate

A fost aprobat Codul Urbanismului și Construcțiilor

Guvernul a aprobat Codul Urbanismului și Construcțiilor. Potrivit Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, documentul va reglementa toate ariile conexe domeniului – de la amenajarea teritoriului, autorizarea și executarea lucrărilor de proiectare și construcție până la controlul calității lucrărilor. De exemplu, va fi stabilit statutul, obligațiile și responsabilitățile specialiștilor în domeniu și va fi creat Registrul de stat al companiilor din domeniul urbanismului și construcțiilor, transmite IPN.

„Va fi simplificată procedura de emitere a certificatului de urbanism pentru proiectare și a autorizației de construire/desființare în cazul localităților cu o populație de până la 3000 de locuitori. De procedură simplificată vor beneficia aproximativ 679 de localități – estimativ 1,5 milioane de locuitori”, precizează MIDR în contextul aprobării Codului.

Codul prevede extinderea listei lucrărilor de construcție care se pot executa fără certificat de urbanism pentru proiectare și fără autorizație de construire. Totodată, certificatul de urbanism și autorizația de construire/desființare pentru obiectele declarate de utilitate publică de interes național vor fi eliberate de către instituția din subordinea organului central de specialitate.

„Aprobarea Codului va reduce o serie de acțiuni infracționale întâlnite frecvent, cum ar fi: construirea pe terenuri pentru care nu se deține dreptul de proprietate, modificarea construcțiilor prin acțiuni care pot pune în pericol viața oamenilor sau mediul înconjurător, întocmirea ori semnarea proiectelor pentru construcție de către persoane care nu dețin acest drept”, a menționat ministrul Andrei Spînu.

Related posts

Crama Ulinici, crama cu cel mai tânăr vinificator din Moldova. Agricultura are viitor. Emisiune TV

Albasat

Cursul valutar oficial la 22.08.2017

Cursul valutar oficial la 13.12.2021

Albasat

Leave a Comment