Nisporeni Societate

A fost dat startul admiterii la Școala Profesională din Nisporeni. Vezi câte locuri sunt disponibile

S-a dat startul admiterii la Școala Profesională din Nisporeni. În acest an, instituţia pune la dispoziţie 175 de locuri. 22 de absolvenţi s-au grăbit şi au depus deja dosarele. Potrivit angajaţilor instituţiei de învăţământ, cele mai solicitate meserii sunt: bucătar-cofetar, operator, tractorist – maşinist.

Toate cele 175 de locuri oferite sunt cu finanțare bugetară. Totuși, cei care vor veni cu note mai bune, au șanse mai mari să fie admiși.

Olesea Fărâmă-Maftei, profesoară de științe economice:  “Avem 7 meserii. La fiecare meserie câte 25 de locuri. În total, 175 de elevi vor fi admişi la studii anul acesta.  Avem ca în fiecare an, meseria de bucătar – cofetar- chelner, care este cea mai solicitată în rândul tinerilor. După care meseria de operator de calculatoare. Spre surprinderea şi bucuria noastră şi meseriile din domeniul agricol, adică viticultor-vinificator şi tractorist-maşinist, rămân în topul preferinţelor elevilor.”

Școala Profesională din Nisporeni propune meseriile de viticultor-vinificator, tractorist-mașinist în producția agricolă, bucătar – cofetar, operator, apicultor,dar și două specialități, ce includ programul dual, cum ar fi: cusător și cultivator de bacifere.  Angajaţii instituției, spun că aceste specialități îi cuceresc nu doar pe elevii din Nisporeni, dar și pe cei din alte raioane. Spre exemplu, printre cei care au depus deja dosarele este şi un absolvent din mun. Ungheni.

Olesea Fărâmă-Maftei, profesoară de științe economice:  “Teoretic fiecare absolvent de gimnaziu ar putea să devină elev al Şcolii Profesionale. Acum, în funcţie şi de dorinţele lor, şi de rezultate, pentru că sunt unele meserii, care au şi mulţi solicitanţi, şi bineînţeles triajul sau concursul este mai strâns. Unele meserii acceptăm şi cu medii mai mici, pentru că şi cerinţele în rândul elevilor sunt mai mici şi atunci bineînţeles au acces şi posibilitate şi elevii cu medii mai slabe. Actele necesare sunt:fişa de înscriere la concurs, cererea pe care o completează candidatul, actul de studii în original, buletinul de identitate sau certificatul de naştere, 6 fotografii color ¾, certificatul cu componenţa familiei de la primărie şi documentul care atestă domiciliul unuia dintre părinţi.”

 La concursul de admitere pot participa toţi doritorii indiferent de vârstă. După încheierea primei etape în data de 31 iulie, Școala Profesională oferă cea de-a doua șansă doritorilor. Astfel, în perioada 4-31 august, cei care vor dori să înveţe o meserie în această instituție vor putea depune actele în cel de-al doilea  tur de admitere.  Iar în cazul în care locurile nu vor fi acoperite, perioada se va prelungi până pe data de 10 septembrie. Anul trecut la Școala Profesională din Nisporeni au fost înmatriculați 180 de elevi.

Related posts

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, reținut

Albasat

Новые правила размещения рекламы на улицах Кишинева

Albasat

Ион Тигиняну: Позиция АНМ относительно румынского языка остается твердой и однозначной

Albasat

Leave a Comment