ALBASAT
Societate

A fost stabilit cuantumul subvențiilor lunare pentru fiecare vot acordat partidelor și blocurilor electorale

Cuantumul subvențiilor lunare pentru fiecare vot acordat partidelor politice și blocurilor electorale la alegerile parlamentare din 24 februarie anul curent a fost stabilit în mărime de 0,35 de lei. Pentru fiecare vot valabil exprimat la alegerile locale generale din octombrie 2019 constituie 0,32 de lei, iar pentru fiecare vot valabil exprimat la alegerile prezidențiale din 2016 este de 0,34. O decizie în acest sens a fost votată în cadrul ședinței Comisiei Electorale Centrale din 13 ianuarie, transmite IPN. CEC a mai stabilit că 9 179 de lei vor fi acordați ca subvenție partidelor pentru fiecare femeie aleasă efectiv în funcția de deputat pe circumscripții uninominale și suma de 12 234 mii de lei pentru fiecare tânăr ales. De asemenea, 57, 92 de lei pentru fiecare femeie aleasă efectiv la alegerile locale și 94,16 de lei pentru fiecare tânăr ales.

Potrivit președintelui CEC, Dorin Cimil, în cazul blocurilor electorale, alocațiile se vor împărți conform înțelegerii prealabile între membrii blocului electoral, iar în lipsa unei înțelegeri suma se va împărți conform mandatelor obținute.

Dorin Cimil susține că CEC-ului i-a fost alocată pentru finanțarea partidelor politice suma de 38 172 700 de milioane de lei. Subvențiile alocate de la bugetul de stat vor ajunge în conturile bancare deschise în acest scop de către partidele politice și vor fi transferate lunar.

În cadrul aceleiași ședințe, CEC a stabilit plafonul general al mijloacelor financiare ce pot fi virate în contul bancar „Destinat grupului/grupurilor de inițiativă”, constituit de către partidele politice, alte organizații social-politice, blocurile electorale și candidați independenți pentru susținerea candidaților în circumscripția uninominală nr. 38, municipiul Hîncești, la alegerile parlamentare noi din 15 martie 2020, în mărime de 79 530 de mii de lei pentru fiecare grup de inițiativă.

Potrivit secretarului CEC Maxim Lebedinschi, ca bază de raportare pentru stabilirea coeficientului s-a luat salariul mediu lunar pe economie prognozat pentru anul 2020, adică suma de 7953 de lei, mărimea coeficientului fiind de 1%. Astfel, mărimea coeficientului final corespunde sumei de 79,53 de lei.

De asemenea, a fost stabilit plafonul general al mijloacelor financiare ce pot fi transferate pe contul „Fond electoral” al concurentului electoral în circumscripția uninominală nr. 38, municipiul Hîncești, la alegerile parlamentare noi din 15 martie 2020, în mărime de 2 386 200 de lei pentru fiecare concurent electoral.

Alegerile parlamentare noi în circumscripția electorală uninominală numărul 38, municipiul Hâncești, au loc după ce deputatul democrat Alexandru Botnari a renunțat la mandatul câștigat în această circumscripție. El a fost ales primar al municipiului Hâncești în urma turului doi al alegerilor locale din 3 noiembrie. Devizul de cheltuieli pentru organizarea și desfășurarea alegerilor în municipiul Hâncești, aprobat de către CEC, este de 4,2 milioane de lei.

Related posts

Încă 30 de zile de arest pentru ex-deputații Reșetnicov, Sîrbu, Zagorodnîi și Vitiuc

Albasat

Persoanele cu forme uşoare de COVID-19 se vor trata la domiciliu începând de mâine

Albasat

Situația din domeniul justiției, discutată la Consiliul Suprem de Securitate

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment