ALBASAT
Societate

A început Săptămâna Patimilor

Creștinii ortodocși intră de astăzi, 10 aprilie, în Săptămâna Patimilor, cea mai strictă din perioada Postului Mare. În această perioadă, enoriașii țin post aspru, se pot împărtăși de mai multe ori, astfel pregătindu-se spiritual de Paști. În această săptămână se fac slujbe în fiecare zi, fiecare zi semnifică un nou pas al Mântuitorului pe drumul spre răstignire și Înviere.

Potrivit Bisericii, în ultimele șapte zile din Postul Mare, Iisus Hristos a fost vândut de Iuda, a pătimit dureri cumplite și a murit pentru iertarea păcatelor oamenilor. Luni, marți și miercuri în biserici se oficiază Liturghia darurilor sfințite.

Luni, enoriașilor li se amintește despre smochinul neroditor, care simbolizează poporul israelian. De asemenea, în această zi, în biserici se amintește și despre Iosif cel cu chip frumos, vândut de cei 12 frați ai săi în Egipt. Marți, în biserici se amintește despre cele zece fecioare care au venit la Iisus Hristos. Cinci dintre ele au venit cu untdelemn în candelă și l-au întâlnit pe Mântuitor. În timp ce celelalte cinci fecioare nu s-au putut bucura de întâlnirea cu Hristos pentru că au mers să-și cumpere untdelemn pentru candelele lor.

În Săptămâna Patimilor, miercurea se face pomenirea unei femei desfrânate, care l-a uns cu mir pe Iisus Hristos, atunci când acesta a intrat în casa lui Simon leprosul. Se spune că această femeie a spălat cu lacrimi picioarele Mântuitorului. Pentru fapta sa, Hristos a iertat toate păcatele femeii.

În ziua de joi, numită și Joia Mare, se comemorează Cina cea de taină. Această zi amintește și de faptul că Iisus a spălat picioarele ucenicilor săi. Se citesc cele 12 Sfinte Evanghelii, care se mențin și pentru Vinerea Mare. Vinerea Seacă este ziua în care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos. În această dimineață din Săptămâna Patimilor nu se face liturghie. Creștinii merg la biserică pentru a asculta ceasurile împărătești. Vinerea din Săptămâna Patimilor este zi de post negru, zi în care enoriașii nu mănâncă nimic pe parcursul zilei, ci doar pâine şi apă după apusul soarelui.

Sâmbătă dimineața se face ultima liturghie, iar la ora 12 noaptea începe Învierea. În această noapte creștinii ortodocși sunt așteptați la biserică să ia lumină din Focul Haric adus de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Lumina sfântă va fi adusă de la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din capitală către bisericile din toate localitățile țării.

Creștinii ortodocși sărbătoresc duminică, 16 aprilie, Învierea Domnul Iisus Hristos, una din cele mai importante sărbători bisericești.

Related posts

Cursul valutar oficial la 31.01.2024

AlbasatTV, Nisporeni

Detalii despre tânăra de 23 de ani răpusă de COVID-19

Albasat

Alegeri locale noi în satul Popeștii de Jos din raionul Drochia

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment