17 persoane din raionul Nisporeni au avut de suferit de la începutul anului în urma violenței în familie. Numărul este puţin în creștere cu un caz față de primele două luni ale anului trecut.Cifra, însă este mult mai mare în realitate, întrucât multe dintre victime ascund agresiunea. Oamenii legii afirmă că de cele mai multe ori, agresorii se aflau în stare de ebrietate.
OLESEA ŢURCANU, OFIŢER PRINCIPAL SIC DIN CADRUL IP NISPORENI: “De către angajaţii Inspectoratului de Poliţie Nisporeni au fost întocmite în baza art.78 .1 Cod Contravenţional al R. Moldova pe perioada anului 2019, 53 procese verbale, iar pentru perioada de raport 2 luni 2020 avem întocmite 11 procese verbale. În sensul penal al legii, violenţa în familie reprezintă acţiune sau inacţiune intenţionată care, la fel, are loc în familie, care are ca urmare vătămarea uşoară a integrităţii corporale a persoanei. În acest sens, avem obţinute rezultate de către IP Nisporeni la 2 luni 2020 am avut înregistrate 6 cauze penale contra familiei şi minorilor, iar anul trecut la perioada de 2 luni am avut înregistrate 7 cauze penale.”
În prezent, la evidenţa Inspectoratului de Poliţie Nisporeni se află 165 de agresori, între care 160 sunt bărbaţi şi restul femei. Pe numele acestora au fost emise în primele două luni ale anului curent, 54 de ordine de restricţie cu 6 mai puţine faţă de perioada similară a anului 2019.
OLESEA ŢURCANU, OFIŢER PRINCIPAL SIC DIN CADRUL IP NISPORENI: “În cazul stabilirii actelor de violenţă în familie, organul de constatare sau organul de urmărire penală sunt obligaţi să dispună imediat eliberarea ordinului de restricţie de urgenţă. Ordinul de restricţie de urgenţă este eliberat de poliţie pe un termen de 10 zile, indiferent de dorinţa victimei. În procesul supravegherii respectării interdicţiilor aplicate prin ordinul de restricţie de urgenţă angajatul sectorului de poliţie în care domiciliază agresorul este obligat de a desfăşura vizite inopinate la domiciliul victimei pentru a monitoriza situaţia dacă agresorul nu a încălcat restricţiile stipulate în ordinul de restricţie. La fel poliţistul este obligat să desfăşoare vizite inopinate şi la domiciliul unde se află agresorul în aceste 10 zile pentru a duce lucrul de prevenţie cu acesta şi de a desfăşura măsuri de prevenţie terţială cu acesta. “
Această femeie, căreia îi vom păstra anonimatul, la solicitarea ei, este căsătorită de 7 ani cu actualul soţ. Ea este mamă a cinci copii, dintre care doi sunt din ultimul mariaj. Femeia recunoaşte că îndură periodic umilinţele şi ameninţările din partea soţului.
ALBASAT: “- De când au început scenele astea mai violente în familia dvs?
VICTIMĂ: Ca atare, vreau să spun că a fost mai mult violenţă verbală. Cam mereu a fost aşa. Aşa e caracterul lui, adică repede “sare de pe fix”. Sunt oameni calmi, care chiar dacă i s-a spus o greşeală, mai întâi o analizează, dar el pe urmă după ce era scandal, dacă încercam să-i spun că nu a fost corect, oricum el niciodată nu recunoştea că greşeşte. Asta pe mine cel mai tare m-a durut. Ameninţări au fost, care nu sunt normale într-o familie să fie cu copii.Şi vorbe urâte, mai ales că sunt minori, care asistă la aşa scandaluri.”
În toţi aceşti ani, femeia a fost nevoită să i se supună soţului şi să tolereze abuzurile. Însă în februarie curent, aceasta s-a înarmat cu putere şi curaj şi şi-a denunţat la poliţie partenerul de viaţă.
VICTIMĂ: “Pe data de 22 februarie. Era ziua băiatului meu mai mare. A servit băuturi alcoolice, iar eu eram la o vecină că am fost să-i fac o injecţie şi când am venit s-a început. Fetiţa nu a rezistat şi s-a implicat şi ea în ceartă şi de la asta s-a început, apoi a venit băiatul mai mare şi el nu a vrut să se liniştească şi s-a ajuns cu poliţia. N-am mai putut să rabd atâta. E greu când nu te aştepţi de la omul care ţii la el şi îl iubeşti. Din octombrie când a revenit acasă erau numai scandaluri. Sărbătorile de iarnă nu am mai înţeles nimic, absolut. Eu cred că şi gelozia este la el, nu i-am dat motive ca să fie gelos. Asta e o boală, fiindcă familia se bazează pe încredere unul în altul. “
În anul 2008, în Republica Moldova a fost adoptată Legea cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie, document prin care este introdusă ordonanţa de protecţie – un instrument care are menirea să protejeze victima. Astfel, legea îi interzice agresorului să se apropie de familie timp de trei luni.
OLESEA ŢURCANU, OFIŢER PRINCIPAL SIC DIN CADRUL IP NISPORENI: “În cazul violenţei în familie victima are posibilitatea de a obţine şi ordonanţa de protecţie prin care instanţa de judecată aplică către agresor diferite interdicţii. Ordonanţa de protecţie se eliberează pe un termen de până la 3 luni cu ulterioara prelungire a acesteia dacă este solicitată de către victimă. În anul 2019 au fost elaborate 52 de ordonanţe de protecţie de către instanţa de judecată, în anul curent, perioada de raport avem eliberate deja 6 ordonanţe de protecţie.”
Pe lângă aceste măsuri de protecţie, victimei i se mai oferă şi consiliere psihologică.
ALIONA LOGHIN, PSIHOLOG ÎN CADRUL IP NISPORENI: “În unele cazuri în care este sesizată poliţia, psihologul începe activitatea cu victima. În primul rând o aduce la ceea să iasă din blocajul emoţional, ca să înceapă a gândi raţional. Ea trebuie să conştientizeze, de aceea psihologul vine cu tehnici, de a gândi pozitiv şi încurajarea ei pentru a face nişte acţiuni cât de cât posibile pentru a ieşi din situaţia de criză a familiei în care se află. O ducem la aceea ca ea să spună ce are pe suflet, nu haotic, dar aşa pe etape, după aceea noi îi dăm un răgaz ca ea să se liniştească, după care facem şedinţe de terapie, se numesc terapie cognitivă comportamentală, pentru că datorită acestor şedinţe ea începe a gândi altfel, a gândi pentru copiii săi, pentru ea însăşi. “
Potrivit specialiştilor, cel mai des victime ale violenței domestice sunt femeile, în special cele de la sate.
ALIONA LOGHIN, PSIHOLOG ÎN CADRUL IP NISPORENI: “Agresorul este cel care se iubeşte foarte mult pe dânsul, anume predomină caracterul narsicismului. Este într-o stare de nelinişte, anxios, artunci când el nu poate da necesarul în familie economic. Este egoist, este gelos. Victima este atunci când ea acceptă toate situaţiile, acţiunile violente, pentru că conştientizează că ea altă ieşire nu are. Ea trebuie să accepte. Cunoaşte că nu are nişte bani strânşi ca să se ducă în altă parte ca să achite o gazdă sau să-şi întreţină copiii. Victima este într-o stare de apatie în care ea are un blocaj raţional şi ea pe baza emoţiilor face acţiuni. Cu părere de rău astfel de cazuri pot duce şi la cazuri fatale.”
Polițiștii explică că această creştere a numărului cazurilor de violenţă în familie se întâmplă datorită faptului că victimele reclamă abuzurile, și nu le ascund, așa cum făceau anterior.
Pentru a reduce cifrele îngrijorătoare, dar și pentru ca toate cazurile să fie denunțate, oamenii legii desfăşoară sistematic acţiuni de informare despre acest fenomen în cadrul anumitor campanii naționale.
OLESEA ŢURCANU, OFIŢER PRINCIPAL SIC DIN CADRUL IP NISPORENI: “În cazul în care angajatul poliţiei a constatat un caz de violenţă în familie, unde avem ca victimă copii minori, acesta oferă copilaşilor un ursuleţ de pluş, care face parte din cadrul campaniei “O jucărie pentru zâmbetul copiilor”. Oferirea acestei jucării are ca scop restabilirea stării emoţionale a copilului care a avut de suferit.”
Potrivit legislației contravenţionale, agresorii riscă muncă neremunerată în folosul comunității de la 40-60 ore sau arest de la 7 la 15 zile. Datele Inspectoratului General de Poliție arată că anual sunt înregistrate aproximativ 3000 de cazuri de violență în familie.