ALBASAT
Nisporeni

Acord de înfrățire între localitățile Bălănești din Nisporeni și Stroești din județul Vâlcea, România

Localitatea Bălănești din raionul Nisporeni s-a înfrățit cu localitatea Stroești din județul Vâlcea, România. Acordul de înfrățire a fost semnat pe data de 28 octombrie 2021 în cadrul unui eveniment organizat la Primăria orașului Nisporeni.

Prezenți la eveniment au fost primarul satului Bălănești Grigore Pârțac, primarul comunei Stroești Toma Ciolacu, primarul orașului Nisporeni Grigore Robu, viceprimarul orașului Nisporeni Igor Simion și președintele Asociației „Faptă, nu vorbă” din Nisporeni Adrian Ungureanu.

Cu ocazia semnării acordului de înfrățire, primarul Grigore Robu le-a urat succes celor doi primari.

 „Astăzi (n.red. 28 octombrie), Primăria orașului Nisporeni a fost gazda unui eveniment frumos,  și anume înfrățirea dintre localitatea Bălănesti (r. Nisporeni) și Stroești (Județul Vilcea).  Ceea ce leagă aceste doua localități este Generalul Constantin Dragu, care a construit  Casa Națională din Nisporeni,  care este de origine din Stroești România. Am transmis succes Primarilor Grigore Pârțac și Ciolacu Toma pentru acest proiect de înfrățire”, se arată în mesajul lui Robu.

Cele două primării înfrățite își propun să sporească implementarea mai multor proiecte pe diferite domenii, în interesul comunităților locale.

Legătura dintre Stroești și Nisporeni o face generalul Constantin Dragu. Acesta s-a născut la 8 noiembrie 1873 în localitatea Stroeşti.

Într-un fragment din Documentarul lui Andrei Stăncescu „A fost odată în Basarabia” scrisă la București în 2014 pe baza amintirile lui Oleg Leoveanu (Livovschi), fiul primarului de Nisporeni – Grigore Livovschi se arată: Viața culturală din Nisporeni era în totalitate legată de Casa Națională „A.S.R. principele Nicolae” construită prin osârdia generalului Dragu. Aici se organizau baluri, reuniuni cu scop caritabil, seri de lectură, de muzica și poezie. Se jucau chiar și piese de teatru, actorii fund după caz elevi sau locuitori ai comunei.

Astfel, devine evident că anume această persoană a fost ctitorul Casei Naționale din Nisporeni.

Nisporenenii acelor timpuri au apreciat aportul generalului şi în perioada imediat următoare, Dispensarul de Copii din incinta Casei Naționale, a purtat numele „General Constantin Dragu”.

La sfârșitul anului 2017, Asociația „Faptă, nu Vorbă” a venit cu inițiativa către Consiliul local Nisporeni de a permite instalarea unei plăci memoriale pe peretele frontal al Casei Naționale în cinstea Generalului Constantin Dragu. Inițiativa a fost susținută de către autorități, iar în februarie 2018 placa a fost inaugurată sub aplauzele a zeci de nisporeneni.



Related posts

„Limba noastră cea română” a fost sărbătorită la Nisporeni prin cântece, poezii şi flori

Albasat

Cai furati și vânduți: Poliția a reținut hoțul și a restabilit ordinea în Nisporeni

AlbasatTV, Nisporeni

Liceul  Teoretic “Mihai Eminescu” din Ungheni eficientizat energetic, graţie sprijinului Uniunii Europene

Albasat

Leave a Comment