ALBASAT
Actualitate Societate

Activitatea băncilor biologice va fi reglementată de o lege specială

Deputații au votat în lectura a doua proiectul de lege privind Banca biologică umană. Pentru prima dată în legislație este definită noțiunea de bancă biologică umană sau biobancă. În premieră pentru Moldova, proiectul oferă o reglementare clară a activității băncilor biologice și a celor cu scop de cercetare științifică, transmite IPN.

Potrivit președintelui Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Adrian Belîi, care este unul din autorii inițiativei legislative, banca umană reprezintă o instituție care întrunește colecții organizate de eșantioane de specimene și date asociate, fondată și menținută de către fondator. O biobancă este în drept să organizeze activitatea de cercetare în domeniul sănătății, medicinii personalizate, asigură natura voluntară a donării, confidențialitatea identității donatorilor și protejarea persoanelor de utilizarea arbitrară a datelor genetice și de discriminare bazată pe interpretarea structurii ADN-ului lor și a riscurilor care decurg din acestea.

Proiectul reglementează descrierile ADN-ului, descrierile stării de sănătate și genealogiile donatorilor de probe biologice umane. Sunt explicate drepturile și obligațiile donatorilor de probe biologice umane, a administratorului și a utilizatorilor autorizați ai băncii biologice, a cercetătorilor geneticieni. Sunt stipulate condițiile necesare privind consimțământul pentru a deveni donator de probe biologice umane, dar și dreptul de proprietate asupra probelor biologice umane, a datelor stocate și condițiile pentru protecția datelor.

Related posts

Doi miniștri, numiți vicepreședinți ai PDM

Albasat

Grădiniţele din capitală rămân închise până pe 30 iunie

Albasat

Правительство не поддерживает возврат денег, собранных в виде штрафов во время пандемии

Albasat

Leave a Comment