Statul alocă sume suplimentare pentru medicamentele compensate. Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, spune că pentru anul 2023 a fost alocată suma de un miliard de lei pentru a compensa prețul medicamentelor. Potrivit șefei de la Sănătate, nu vor fi compensate doar medicamentele, ci și unele dispozitive medicale cum ar fi testele pentru pacienții cu diabet zaharat și stomele. Ministrul Sănătății spune că deși în anul 2022 inflația depășește 30%, media generală a creșterii prețurilor la medicamente este de doar 3,5%, notează IPN.
Potrivit proiectului legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM), în anul 2023 se prevede o creștere cu aproape 35% sau 268 de milioane de lei a sumei destinate compensării prețului la medicamente. Ministrul Sănătății dă asigurări că din 2023 va fi extinsă lista medicamentelor compensate.
„Ne-am străduit să majorăm pachetul pentru medicamente compensate. Medicamentul compensat este un instrument care îndepărtează complicațiile bolii și îi asigură pacientului acoperire financiară. Cunoaștem că medicamentele sunt scumpe și pentru anul viitor ne propunem o creștere cu 35% a sumei alocate pentru medicamente compensate. Aproape un miliard de lei va fi utilizat pentru medicamente compensate. În plus, am alocat câteva sute de milioane pentru dispozitivele medicale, deoarece din 2022 am trecut pentru prima dată sub aceeași umbrelă de compensare și dispozitivele medicale, fiind vorba de teste în special pentru pacienții cu diabet, asigurarea pacienților cu stome”, a spus Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Obiectiv Comun” de la TVR Moldova.
Mai mult, Ala Nemerenco spune că războiul din Ucraina a dat peste cap lanțul de aprovizionare a spitalelor și farmaciilor din țară cu medicamente și dispozitive. Ministrul Sănătății spune că autoritățile s-au reorientat rapid spre alte piețe, reușind să mențină prețurile medicamentelor aproape la nivelul anului 2021.
„Au dispărut unele medicamentelor nu doar din Ucraina, dar și din Rusia. La licitațiile care asigurau toate spitalele cu medicamente au dispărut medicamentele simple care sunt foarte necesare, de exemplu, soluția fiziologică și tot ce era utilizat în perfuzii. În același timp, trebuie să recunoaștem că medicamentele care veneau de pe aceste două piețe aveau un preț mai mic. În plus, pe teritoriul Ucrainei se aflau depozitele multor companii farmaceutice din Europa, iar războiul a afectat asigurarea noastră cu medicamente. Respectiv, noi am trecut la piața medicamentelor din alte țări. Grație eforturilor Agenției Medicamentului, creșterea prețurilor comparativ cu anul 2021 este de doar 3,5%. Asta se întâmplă în condițiile unei inflații de 30%”, a mai spus ministrul Sănătății.
Ieri, în Parlament a fost aprobat în prima lectură proiectul privind modificarea mecanismului de înregistrare a prețurilor de producător la medicamente. Documentul are drept scop asigurarea țării cu medicamente de calitate la prețuri corecte și accesibile pentru populația Republicii Moldova.
- Parlicov s-a întâlnit cu șeful Gazprom. Despre ce au discutat
- Republica Moldova va introduce gradual obligația de stocare a produselor petroliere
- Contrabandă cu 100 de tone de alcool etilic. Grupare deconspirată
- Nicolae Ciucă a demisionat de la PNL: „Am înțeles ce ați dorit să ne transmiteți”
- Transnistrenii își iau 9 zile de vacanță de iarnă