Portal de știri
Jurnalul sănătății Societate

Alimente de sezon pline de vitamine, care nu îngraşă!

Alimentaţia sănătoasă nu este o chestiune sezonieră. Ea se construieste pe tot parcursul anului şi se hrăneşte conform anotimpurilor. 

Sezonul rece nu s-a dovedit niciodată cel mai prietenos cu alimentaţia ori silueta, deoarece avem tendinţa să compensăm lipsa alimentelor proaspete cu alimente grele.

Având în vedere că toamna şi iarna apar cele mai multe virusuri, organismul nostru are cea mai mare nevoie de întărirea imunitatii contrar reducerii spectrului alimentar. Nu este întâmplătoare notarea vitaminelor cu litere din alfabet. La fel cum literele sunt necesare pentru formarea cuvintelor, şi vitaminele reprezintă elemente necesare activării funcţiilor esenţiale.

Aşadar, e important să profităm de ce ne oferă natura în această perioadă. Află ce alimente trebuie să consumi în sezonul rece de la Mihaela Costin, Nutriţionist NutriShape.

Galerie foto

Dovleacul reprezintă o opţiune de luat în seamă. Bogat în vitamin C, protejează organismul de răceală şi întăreşte sistemul imunitar. Foarte importat de menţionat este că oferă senzaţia de saţietate, fără să aduca multe calorii, drept urmare este foarte util în dietele de slăbit. Iar  seminţele de dovleac sunt bogate în proteine, fibre, fier, cupru, magneziu, mangan, zinc, acid folic şi potasiu!

Ciupercile sunt importante surse de fibre, vitamine şi minerale. Ele previn oboseala şi anxietatea şi stimuleaza metabolismul. Pot fi consumate în această perioadă sau puse la borcan sau în zacuscă pentru iarnă.

Sfecla roşie este indicată pentru reglarea tensiunii, detoxifierea ficatului şi creşterea rezistenţei fizice. Este recomandată în curele de slăbire, prin aportul caloric redus şi contribuie la stabilizarea PH-ului în corp.

Varza este o sursă importantă de betacaroten, un aliat al vederii noastre. Prin aportul sporit de fibre, facilitează un transit intestinal sănătos şi previne apariţia constipaţiei. În plus, sucul de varză este indicat în tratamentul împotriva ulcerului, reducând inflamaţia mucoasei stomacale.

Conopida a fost decretată de cercetătorii din Europa şi SUA drept una dintre cele mai importante metode naturiste de luptă împotriva cancerului.
Conţine o cantitate mare de potasiu, vitamina B, C, calciu, magneziu, dar şi fier.  S-a vorbit chiar şi de efectul benefic pe care îl poate avea asupra danturii, graţie conţinutului de fosfor.

Fructele au şi ele un rol foarte important în alimentaţia sezonului rece. Pe lângă cele româneşti, avem totuşi la dispoziţie un spectru alimentar diversificat. Alături de tradiţionalele mere, citricele, avocado, rodii, grapefruit au un rol definitoriu în această perioadă pentru a ne menţine în parametri optimi.

Chiar dacă sezonul rece ne oferă provocări din punct de vedere alimentar, e necesar să fim organizaţi şi să păstrăm o alimentaţie diversificată şi echilibrată. În acest fel, vom reuşi să contracarăm eventualele carenţe, dar şi eventualele kilograme în plus.

Related posts

Poate fi periculoasă masca de protecție pe caniculă?

Albasat

PSRM cere de la Radu Marian probe sau dezmințiri

Albasat

Число госпитализированных в центре COVID-19 в Moldexpo растет

Albasat

Leave a Comment