Reforma universităților vine cu bani din partea statului. Ministrul educației și cercetării Anatolie Topală a anunțat astăzi o primă alocație din bugetul de stat destinată modernizării universităților și programelor de studii. Astfel, 13 instituții de învățământ superior din țară vor beneficia de bani pentru a-și moderniza sălile de curs, laboratoarele și centrele de instruire. De asemenea, sunt alocate fonduri destinate domeniului cercetării, notează IPN.
Ministrul educației și cercetării spune că miza reformei învățământului superior este modernizarea universităților, de asemenea, urmează să fie încurajată performanța în cercetare și colaborarea fructuoasă între studenți și cercetători.
„Vrem să valorizăm excelența, să cultivăm talentul, să facem din educație activitatea care ne unește în jurul tinerilor noștri. Această reorganizare a instituțiilor vine cu bani în plus, de aceea astăzi se anunță o primă alocare de fonduri cu efect imediat către universități și către cercetători. Astfel, anunț public alocarea de către Guvern a 290 de milioane de lei pentru 13 instituții de învățământ, care vor derula 20 de proiecte. De asemenea, vom aloca 23 de milioane de lei pentru cercetători. Astfel, totalul alocației este de 312 milioane de lei”, a spus Anatolie Topală în cadrul unei conferințe de presă.
Instituțiile care urmează să beneficieze de fonduri au fost selectate de către o comisie de concurs. Astfel, majoritatea banilor alocați de către stat este destinată modernizării infrastructurii universitare.
„Dintre entitățile selectate, 7 sunt instituții de învățământ superior publice. Banii urmează să fie utilizați pentru modernizarea și dotarea sălilor de studii, laboratoarelor, centrelor de cercetare și modernizarea programelor de studii. Drept rezultat al acestor proiecte aprobate, urmează să fie renovate și dotate cu echipamente 52 de laboratoare și centre de cercetare, 57 de săli de curs, 18 centre didactice și de consiliere pentru studenți. Peste 20 de mii de studenți și 1500 de cadre didactice vor beneficia de aceste investiții”, a punctat ministrul educației și cercetării.
Bani sunt alocați și domeniului cercetării. Cercetătorii din Republica Moldova vor fi stimulați financiar să-și continue activitatea acasă.
„Pentru domeniul cercetării va fi alocată suma de 23 milioane de lei, banii vor fi investiți în oameni, pentru a-i încuraja să facă cercetare la noi acasă. 5 milioane de lei sunt destinate implementării proiectelor câștigătoare în cadrul concursului pentru tinerii cercetători. 12 milioane de lei sunt destinate implementării proiectelor câștigătoare în cadrul concursului de proiecte pe probleme de interes stringent, 5 milioane de lei sunt destinate proiectelor pe domeniul specializării inteligente și 1 milion de lei pentru crearea Oficiului național Orizont-Europa care va veni în sprijinul oamenilor de știință pentru a facilita depunerea proiectelor la programul Orizont-Europa”, a mai spus Anatolie Topală.
Cele 312 milioane de lei anunțate astăzi, reprezintă doar prima tranșă din totalul fondurilor destinate reformei învățământului superior. Potrivit ministrului, cea de-a doua tranșă urmează să fie alocată la începutul anului viitor. În urma unei decizii aprobate de Guvern în 13 iulie, Universitatea de Stat din Moldova se reorganizează prin absorbția Academiei de Administrare Publică, a Universității de Stat de Educație Fizică și Sport și a mai multor Institute din țară. Universitatea Agrară va fi absorbită de Universitatea Tehnică. Academia de Studii Economice se reorganizează prin absorbția Institutului Național de Cercetări Economice. Iar Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” se reorganizează prin absorbția Universității de Stat din Tiraspol. De asemenea, cele 18 Institute de Cercetare din Republica Moldova sunt trecute în subordinea USM, UTM și a Universității Pedagogice „Ion Creangă”.
- Parlicov s-a întâlnit cu șeful Gazprom. Despre ce au discutat
- Republica Moldova va introduce gradual obligația de stocare a produselor petroliere
- Contrabandă cu 100 de tone de alcool etilic. Grupare deconspirată
- Nicolae Ciucă a demisionat de la PNL: „Am înțeles ce ați dorit să ne transmiteți”
- Transnistrenii își iau 9 zile de vacanță de iarnă