Un studiu recent spune că aproape 38 % din populaţia europeană suferă de anxietate, depresie, insomnie sau demenţă. Anxietatea e cauzată, în mare parte, de un dezechilibru al neurotransmiţătorilor, explică Ali Miller, nutriţionist şi autor al cărţii „Dieta anti-anxietate”. Neurotransmiţătorii sunt mesageri chimici consideraţi utili în reglementarea dispoziţiei psihice. O dietă care conţine nutrienţi de calitate ajută la crearea echilibrului neurotransmiţător prin îmbunătăţirea microbiomei intestinului. Prin eliminarea carbohidraţilor rafinaţi şi a iritanţilor intestinului, poţi ajuta la menţinerea bunăstării tale psihice. Însă şi prin adoptarea unei diete anti-anxietate. Iată opt alimente care te pot ajuta să scapi de anxietate. Sau, măcar, alături de psihoterapie să ameliorezi simptomele acestei tulburări emoţionale.
Somonul
Acest peşte săţios conţine acizi graşi omega-3 care sunt esenţiali pentru sănătatea creierului şi pentru un sistem nervos bine funcţional. O cantitate suficientă a acestor importante tipuri de grăsimi anti-inflamatorii s-a dovedit a fi responsabilă de o stare bună de spirit şi scăderea riscului de depresie. Optează pentru somonul sălbatic!
Ciocolata neagră
Nutriţioniştii aduc nenumărate laude ciocolăţii negre deoarece are mai mulţi antioxidanţi sănătoşi decât alte tipuri de ciocolată. Antioxidanţii din ciocolata neagră au rol în relaxarea pereţilor vaselor de sânge, ceea ce stimulează circulaţia şi scade tensiunea arterială. Cercetările au arătat şi că persoanele care au consumat zilnic timp de două săptămâni o cantitate de 42 grame de ciocolată neagră au prezentat o reducere a hormonilor de stres.
Sparanghelul
În 2013, guvernul chinez a proclamat că extractul de sparanghel este un aliment natural ( medicament natural) ca urmare a capacităţii sale de a reduce stresul şi de a induce relaxarea. Aşa este, într-adevăr! Motivul posibil pentru efectul calmant al sparanghelului constă în nivelul său ridicat de folat de vitamina B, a cărui lipsă a fost legată de depresie.
Citricele
Glandele suprarenale sunt cel mai concentrat ţesut de depozitare pentru vitamina C şi folosesc substanţa nutritivă în reglarea cortizolului, spun specialiştii. Acest lucru ar putea explica de ce studiile arată că suplimentarea cu vitamina C a fost legată de scăderea nivelului de anxietate. Desigur, este întotdeauna mai bine să obţii substanţe nutritive din surse alimentare naturale – aşa că cel mai bine ar fi să adăugi lămâi sau lime la ceaiul de dimineaţă, la salate şi în orice suc natural pe care îl prepari chiar tu, acasă!
Broccoli
Culoarea verde închis pe care o are broccoli ne spune că această legumă conţine magneziu, un mineral calmant care te poate ajuta să te relaxezi, dar să şi menţii sistemul digestiv cât mai sănătos, afirmă studiile de specialitate. Pentru a obţine doza zilnică de 400 mg de magneziu recomandată, fierbe puţin broccoli şi consumă-l drept garnitură sau adaugă-l în omlete, supe şi alte mâncăruri preferate. Alte surse de magneziu includ migdalele, seminţele de floarea-soarelui şi seminţele de susan.
Avocado
Avocado este plin cu grăsimi monosaturate şi antioxidanţi care ajută la optimizarea circulaţiei, spun cercetătorii, care contribuie la un flux mai bun al sângelui către epicentrul gândurilor tale anxioase: creierul tău. Avocado furnizează de asemenea 20 de vitamine şi minerale diferite, inclusiv nutrienţi-cheie legaţi de starea de spirit, cum ar fi folatul, vitamina B6 şi potasiul. Ia în considerare acest lucru şi alege să consumi avocado cât mai des, însă în cantităţi moderate!
Ovăz
Ovăzul conţine niveluri ridicate de minerale calmante, cum ar fi magneziul. Potrivit specialiştilor, doar o jumătate de cană de ovăz uscat oferă o treime din doza zilnică recomandată pentru un adult normal. Ovăzul oferă, de asemenea, echilibru, chiar energie şi este plin de antioxidanţi şi nutrienţi implicaţi în reglementarea dispoziţiei psihice.
Ceaiul de muşeţel
Oricât de sănătoasă ar putea fi o cană cu cafea, obiceiul zilnic de a consuma câte un latte nu este cu siguranţă în măsură să te ajute în lupta cu anxietatea. Ceaiul de muşeţel, pe de altă parte, ar putea. Potrivit unui raport al Facultăţii de Medicină Harvard, ceaiul de muşeţel s-a dovedit a fi un tratament alternativ eficient pentru anxietate. Bucură-te de o ceaşcă înainte de somn, pentru a îţi linişti sistemul şi a-ţi oferi un somn mai bun.