ALBASAT
Societate

Apel public privind sporirea nivelului de protecție a lucrătorilor medicali

Asigurarea condițiilor rezonabile de protecție individuală, de comun cu testarea în mod prioritar și periodic a personalului medical, trebuie să constituie o prioritate pentru autorități și să înceapă a fi aplicată într-un timp cât mai scurt posibil. Aceasta, în condițiile în care personalul medical este grupul profesional cel mai expus riscului de a face o formă mai gravă de COVID-19.

Într-un apel Promo-LEX, semnat de mai multe organizații, se menționează că recunoașterea publică de către prim-ministrul Ion Chicu a faptului că sistemul medical nu a reprezentat o prioritate în ultimii ani, impune ca autoritățile publice centrale să întreprindă imediat măsuri pentru asigurarea condițiilor sigure de activitate a personalului medical.

Promo-LEX relatează că, în conformitate cu Legea privind exercitarea profesiunii de medic, statul este obligat să asigure condiții pentru ca lucrătorul medical „să își desfășoare activitatea profesională cu respectarea regulilor şi tehnologiilor de acordare a asistenţei medicale”. Iar Legea privind supravegherea de stat a sănătății publice „obligă persoanele juridice să asigure evaluarea riscurilor la locul de muncă şi să implementeze măsuri de protecţie a sănătăţii angajaților”.

Asociațiile semnatare cer autorităților să asigure izolarea personalului medical care prezintă simptome ale îmbolnăvirii, iar colegii din echipa de lucrători medicali care au intrat în contact cu aceștia să fie testați imediat și plasați în carantină. Să asigure cu echipament necesar instituțiile medico-sanitare, adecvat situației epidemiologice, să  ia măsuri de debirocratizare a accesului pacienților cronici la medicamente, fiind astfel redus riscului de infectare a lucrătorilor medicali, dar și a bolnavilor cronici.

Comisia naţională extraordinară de sănătate publică trebuie să întreprindă toate măsurile necesare pentru achiziția testelor și testarea într-un număr cât mai mare a populației Republicii Moldova. Promo-LEX atrage atenția că este suspectă discrepanța dintre numărul testelor declarate de autorități drept disponibile și numărul de teste zilnic efectiv procesate. În acest sens, se cere informarea continuă și onestă a publicului.

Apelul a fost semnat de  Promo-LEX, Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Ambasada Drepturilor Omului, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova, Cabinetul Avocatului Natalia Moloșag și Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă”.

Related posts

Открытие нового микроавтобусного маршрута Кишинев – Колоница отложено

Albasat

Natalia Gavrilița: Integrarea în UE – o garanție suplimentară de securitate pentru Republica Moldova

AlbasatTV, Nisporeni

Peste 50 de cazuri de rujeolă la Sângerei. Autoritățile conving familiile să-și vaccineze copiii

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment