ALBASAT
Jurnalul sănătății Societate

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor: Nu există dovezi științifice că alimentele sunt o cale de transmitere a virusului

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor afirmă că nu există dovezi ştiinţifice că alimentele de origine animală sau nonanimală sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a coronavirusului, transmite Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Precizările ANSVSA vin în urma aparției în spațiul public a mai multor informații privind această posibilă cale de transmitere.

„În prezent, nu există informaţii disponibile privind prezenţa pe alimente a virusului responsabil de COVID-19 şi supravieţuirea acestuia în alimente, astfel încât să fie posibilă infectarea oamenilor. De asemenea, până în prezent nu există nicio dovadă a faptului că produsele alimentare au fost sursa sau vectorul care au contribuit la răspândirea virusului”, arată ANSVSA într-un comunicat de presă.

În comunicat ANSVSA precizează că este vorba atât despre alimente de origine animală (carne, lapte, pește, produse din carne etc.), cât și cele de origine nonanimală (legume, fructe, pâine, produse de patiserie etc.).

Potrivit ANSVSA, reglementările legislative europene şi naţionale în domeniul siguranţei alimentelor se aplică la fel ca şi până în prezent, iar implementarea adecvată a procedurilor şi bunelor practici de fabricaţie şi igienă de către operatorii economici în toate etapele de producţie, manipulare, transport şi comercializare a alimentelor către consumatorul final, garantează punerea pe piaţă a unor alimente sigure.

„Personalul angajat care manipulează alimente (de exemplu tranşarea cărnii, felierea cărnii sau a produselor lactate, curăţarea peştelui, ambalarea fructelor şi legumelor), cât şi comercianţii cu amănuntul sunt la curent cu cerinţele de igienă pe care trebuie să le respecte când desfăşoară astfel de activităţi. De asemenea, consumatorii ar trebui să conştientizeze rolul lor. Ca o practică generală de igienă, clienţii din magazine nu trebuie să atingă alimentele, altele decât cele pe care intenţionează să le cumpere, pentru a evita contaminarea acestora cu diferiţi agenţi patogeni, care ar putea fi prezenţi pe mâinile lor”, se mai menţionează în comunicat.

ANSVSA semnalează că a publicat pe site-ul propriu o serie de ghiduri, printre care Ghidul pentru industria alimentară elaborat în contextul evoluţiei pandemiei de COVID-19, care a fost tradus şi adaptat după Ghidul provizoriu al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) „COVID-19 şi siguranţa alimentelor”, precum şi alte materiale informative.

Totodată, pentru a verifica modul în care operatorii din sectorul alimentar implementează prevederile legislaţiei în vigoare privind siguranţa alimentelor, ANSVSA desfăşoară activităţi de control oficial pe întreg lanţul alimentar.

Related posts

Un ex-șef de la „Apă-Canal Chișinău”, condamnat în dosarul epurării apelor uzate

Albasat

Agricultorii pot cere până pe 15 martie compensarea daunelor provocate de calamități în 2023

AlbasatTV, Nisporeni

Peste 12 mii de contracte directe au fost semnate cu Apă-Canal Chișinău în anul 2022

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment