Societate

Autoritățile bat alarma: Intensitatea procesului epidemic pune presiune pe sistemul medical

Intensitatea procesului epidemic este în continuă escaladare, înregistrându-se o creștere atât a numărului de cazuri noi de infectări, cât și a numărului de decese. Săptămâna precedentă s-au înregistrat 9 443 de cazuri noi. Municipiile Chișinău și Bălți sunt epicentrul epidemiei la nivel național, fiind depășit cu mult pragul de alertă cod roșu. Datele au fost prezentate marți, 12 octombrie, de către Svetlana Nicolăescu, secretar de stat al Ministerului Sănătății. Autoritățile bat alarma în privința presiunii asupra sistemului medical, transmite IPN.

Svetlana Nicolăescu a precizat că numărul mare de cazuri noi din cele două municipii, Chișinău și Bălți, este explicat prin faptul că au populația densă, dar și prin rețeaua de transport public care amplifică transmiterea virusului. Nivelul de incidență a depășit valorile stabilite pentru pragul roșu și în teritoriile periferice. Este vorba despre raioanele Sângerei, Basarabeasca, Glodeni și Anenii Noi.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țară a depășit 307 mii, iar numărul deceselor asociate noului coronavirus a ajuns la 7 048.

Secretarul de stat a precizat că din totalul pacienților internați cu COVID-19, 88% nu au schema de vaccinare completă, iar din numărul de pacienți de la terapie intensivă – 91% nu au schema de vaccinare completă. „Acest lucru ne demonstrează încă o dată că, administrând vaccinul, putem preveni apariția cazurilor grave și probabilitate de  ajunge în terapie intensivă”, a notat responsabila din cadrul Ministerului Sănătății.

Svetlana Nicolăescu a menționat că sporește și presiunea asupra sistemului medical, or ritmul cu care sunt internați pacienții cu COVID-19 este într-o continuă accelerare. Este în creștere și numărul pacienților internați la terapie intensivă. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 2 140 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 145 în stare extrem de gravă și 17 pacienți sunt supuși ventilării mecanice.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 8 748 de persoane, iar 16 470 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Related posts

Подробности о взрыве в секторе Ботаника

Albasat

Cursul valutar oficial la 05.04.2020

Albasat

Inițiativă legislativă pentru mai multă transparență în activitatea Parlamentului

Albasat

Leave a Comment