Structurile teritoriale de asistență socială vor evalua cauzele care duc la necesitatea de a beneficia de ajutor social. Evaluarea va fi însoțită de un plan care poate include furnizarea de măsuri de asistență socială, inclusiv servicii sociale, iar în cazul familiilor cu beneficiari apți de muncă – și măsuri de ocupare în câmpul muncii. Prevederile se conțin într-un proiect de lege înregistrat în Parlament, transmite IPN.
Autorul proiectului, deputatul Dorian Istratii, menționează că prin această inițiativă se dorește reducerea dependenței de ajutoare sociale, dar și încurajarea beneficiarilor apți de muncă să participe la măsurile active de ocupare a forței de muncă. „Motivația de a lucra este un aspect important pentru sistemul de ajutor social, chiar dacă nu este legat direct de mecanismul de direcționare. Orice mecanism de asistenţă socială trebuie să fie construit într-un mod care să încurajeze incluziunea socială și angajarea în câmpul muncii”, argumentează autorul proiectului.
Conform datelor Casei Naționale de Asistență Socială, pe parcursul anului 2023 au fost achitate mijloace financiare pentru plata prestației de ajutor social în cuantum de 686,5 milioane de lei, iar pentru anul 2024 este preconizată suma de 725,4 milioane de lei.
Inițiativa legislativă urmează să fie examinată în Parlament, iar dacă va fi adoptată, va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2025.