Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat o operațiune financiară de 159,24 milioane de dolari pentru Republicii Moldova. Operațiunea include un împrumut de 43 de milioane de dolari și o contribuție concesională pe bază nerambursabilă în cadrul Facilității Globale de Finanțare Concesională (FGFC) în valoare de peste 9 milioane de dolari, precum și un credit de 107 milioane de dolari. Se preconizează că Agenția Franceză de Dezvoltare va oferi o finanțare paralelă în valoare de 60 de milioane de euro, transmite IPN.
„Operațiunea de politici de dezvoltare cu privire la răspunsul la situații de urgență, reziliență și competitivitate va atenua impactul războiului din Ucraina asupra refugiaților și gospodăriilor, precum și va fortifica reziliență și va spori competitivitatea pentru a reduce vulnerabilitățile la șocuri viitoare”, se arată într-un comunicat de presă al Băncii Mondiale.
Director de țară al Băncii Mondiale pentru Moldova, Inguna Dobraja, a subliniat că pandemia de COVID-19, seceta, criza europeană a gazelor și războiul ruso-ucrainean au avut un impact semnificativ asupra cetățenilor moldoveni, dar mai ales asupra familiilor sărace și întreprinderilor mici. „În timp ce răspunde provocărilor fără precedent și imediate generate de războiul din Ucraina, Guvernul se angajează să abordeze agenda de reformă de dezvoltare nefinalizată pentru a sprijini transformarea economică, socială și structurală a țării. Acest sprijin bugetar va ajuta Guvernul să răspundă nevoilor imediate ale țării, menținând în același timp dinamica actuală pe agenda pe termen lung de consolidare a rezilienței și sporire a competitivității în R. Moldova”, a declarat oficialul.
Sprijinul bugetar face parte dintr-un pachet de asistență financiară coordonată din partea partenerilor internaționali, inclusiv Fondul Monetar Internaţional, UE și Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. De când Moldova a aderat la Banca Mondială în 1992, peste 1,3 miliarde de dolari au fost alocați pentru mai mult de 60 de operațiuni din țară.
previous post