ALBASAT
Actualitate Societate

BCS propune ca la indexarea pensiilor să se țină cont de rata inflației din ultimii 3 ani

Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor propun ca indicatorul de indexare a pensiilor să fie calculat în baza ratei medii anuale a inflației pentru ultimii trei ani. Aceștia au venit cu un proiect de lege în acest sens, menționând că, dacă se aplică formula de calcul propusă, atunci la data 1 aprilie 2024 pensiile ar urma să fie indexate cu 15,76%, transmite IPN.

„Proiectul de lege propune modificarea modalității de indexare a pensiilor în contextul necesității susținerii cetățenilor vârstnici cu venituri mici și are drept scop sporirea protecției sociale a beneficiarilor de pensii din Republica Moldova. Acest proiect de lege se adresează celor 674 891 de pensionari, 84 557 de persoane care beneficiază de alocații sociale”, a declarat deputata BCS, Alla Darovannaia, într-un briefing de presă.

„Guvernul a planificat în bugetul pentru 2024 o indexare a pensiei de 6%. Or, aceasta a fost prognoza indicatorilor pentru luna decembrie 2023 și ulterior a anunțat că va fi indexată la rata reală puțin mai mult de 4%, chiar și acest procent cu care scade indexarea a dezamăgit și a supărat foarte mult pensionarii, pentru că pentru ei fiecare leu și fiecare bănuț contează. Dacă se aplică formula de calcul a indicatorului de indexarea a pensiei, conform formulei propuse de noi prin acest proiect de lei, atunci la 1 aprilie 2024, pensia urmează să fie indexată cu 15,76%”, a mai spus parlamentara.

Potrivit Legii cu privire la sistemul public de pensii, pensiile se indexează anual la 1 aprilie. Totodată, coeficientul de indexare constituie rata inflației la sfârșitul anului precedent, exprimată prin creșterea prețurilor de consum în luna decembrie a anului respectiv față de aceeași lună a anului premergător. Coeficientul de indexare se stabilește de către Guvern.

Related posts

Satul unde casele nu au uşă la intrare, iar magazinele nu se încuie pe timpul nopţii – GALERIE FOTO

89 de mii de refugiați din Ucraina se află în Republica Moldova

AlbasatTV, Nisporeni

În iunie, au fost transferați din străinătate 143 de milioane de dolari

Albasat

Leave a Comment