ALBASAT
Nisporeni Societate

Biserica “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din oraşul Nisporeni are nevoie de renovare

Biserica “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din oraşul Nisporeni se află în prag de colaps. Lăcaşul sfânt, care are o istorie veche necesită a fi renovat, în special acoperişul care a ajuns într-o stare deplorabilă. Pentru a schimba la faţă biserica, este nevoie de 32 de mii de euro. Enoriaşii şi parohul au decis să restaureze lăcaşul de cult cu forţele proprii. Astfel, aceştia au lansat o campanie de strângere a fondurilor.

 EUGEN BĂLUŢA, PAROHUL BISERICII “SFINŢII ARHANGHELI MIHAIL ŞI GAVRIIL”: “Vrem să începem în primăvara aceasta o lucrare destul de mare pentru comunitatea noastră, pentru parohia “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, care este şi cea mai veche biserică a oraşului. Facem apel către toţi oamenii de bună credinţă, cu inimă mare, care vor să ne fie alături la această lucrare. Este o lucrare destul de costisitoare, în jur de 32 de mii de euro, cu meşterii, cu schimbarea lemnului, reconstruirea clopotniţei din nou, absolut tot şi aducerea la finisare.” 

Biserica “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” a fost construită cu 200 de ani în urmă. În interiorul lăcaşului sfânt a fost făcută reparaţie, după ce oamenii au pus mână de la mână şi au strâns bani. Însă, timpul şi-a lăsat amprenta pe pereţii exteriori, care sunt plini de fisuri. Şi acoperişul este afectat de greutatea anilor, care nu a fost renovat de jumătate de secol.

 EUGEN BĂLUŢA, PAROHUL BISERICII “SFINŢII ARHANGHELI MIHAIL ŞI GAVRIIL”:  “Mai întâi mergem cu cea mai importantă lucrare, care este acoperişul, după aceea vom restaura pereţii, apoi vom construi o casă pentru cei care sunt nevoiaşi, îndureraţi, o casă de praznice, cum se spune, ca să le putem oferi măcar câte un prânz cald în fiecare zi celor care vor avea nevoie.”

Maria Verbiţchi are 62 de ani şi merge la biserică de fiecare dată când se oficiază slujbe.Chiar dacă femeia are un venit lunar mic, aceasta a donat bani pentru a fi renovat edificiul de cult.

 MARIA VERBIŢCHI, LOCUITOARE A ORAŞULUI NISPORENI: “Am strâns bani, cât ne lasă inima, cum putem.  Curge din acoperiş, noi când venim, ne plouă. Rugăm oamenii de bună credinţă, care au dorinţa, care au plăcerea de a ne ajuta cu ce pot să începem lucrările la primăvară pentru acoperiş.” 

Şi alţi credincioşi nu au rămas indiferenți și au donat bani pentru renovarea acoperişului. Ei susţin că au dat din puţinul pe care îl au, pentru că biserica semnifică începutul pentru mulți dintre  ei. Aici au fost botezați, iar unii aici au făcut legământ în fața lui Dumnezeu.

 “Acoperişul bisericii se află în stare foarte avariată. Noi avem rugămintea către toţi enoriaşii ca să ne dea un mic ajutor pentru reparaţia. Ce folos că s-a făcut reparaţie înăuntru, s-a făcut foarte frumos, s-a investit bani, dar din cauza ploilor pălimarca cade.  Eram la o slujbă şi ne cădea ploaia în cap.”

 “Iată eu sunt pensionar şi pot să dau 100 de lei, altul poate – 50, altul- 20 de lei şi se poate de strâns suma asta.”

“Asta e cea mai veche biserică şi nu s-a închis nici în perioada comunistă.  Am dat şi eu ca o bătrânică, m-a lăsat inima şi am dat 50 de euro. Am să mai strâng din pensie şi am să mai dau că tot pentru noi dăm, nu dăm pentru alţii străini. Un fin de cununie am, care l-am cununat aici şi aş dori să fie frumos.”

Oamenii care doresc să contribuie la restaurarea bisericii îl pot apela pe parohul  lăcaşului de cult: 068353544 si 060232342

Dacă se va aduna suma necesară, lucrările de reparaţie ar putea fi începute în primăvară.

 

 

Related posts

Igor Boțan: Programul național gratuit pentru învățarea limbii române este unul întârziat

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 19.05.2020

Albasat

Transportul public din Chișinău și Bălți va circula fără taxatori

Albasat

Leave a Comment