Blocul de la Otaci, unde la 19 iunie s-a prăbușit o scară cu 12 apartamente, a fost demolat. Lucrările au durat aproape o lună. De astăzi, 15 iulie, muncitorii vor evacua deșeurile rămase în urma demolării, se spune într-un comunicat de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, citat de IPN.
Potrivit IGSU, senzorul de stabilitate cu laser este aplicat pe o rază de 30 de metri de la locul producerii prăbușirii. Această procedură permite verificarea stabilității construcțiilor, întrucât la fața locului lucrează tehnica grea, iar oscilațiile înregistrate pot vorbi despre eventuale riscuri care pot fi prevenite, dar și asigurarea securității muncitorilor aflați pe terenul de lucru.
Pe 19 iunie, o scară dintr-un bloc de locuit din Otaci s-a prăbușit. Victime nu au fost înregistrate. În mod de urgență, circa 50 de oameni au fost evacuați până la prăbușire. Aceștia sunt în prezent adăpostiți de rude.
La ultima conferință de presă susținută la acest subiect, pe 9 iulie, premierul Maia Sandu a spus că Guvernul a aprobat alocarea a peste 99 de mii de lei pentru produsele alimentare necesare oamenilor care și-au pierdut locuințele în urma prăbușirii blocului în care locuiau. Premierul a mai spus că în momentul în care s-a auzit că statul va compensa costurile oamenilor pentru locuințele pierdute au crescut prețurile pe piață la apartamente. Urmează să se facă evaluări pentru a stabili exact suma compensațiilor și modul de eliberare a acestora.