nflația medie în anul 2020 va fi de 5,1% și de 3,6% în anul 2021, potrivit prognozelor Băncii Naționale a Moldovei prezentate într-o conferință de presă de către guvernatorul BNM, Octavian Armaşu. Potrivit guvernatorului, ritmul anual al prețurilor reglementate va înregistra valori relativ joase. Acesta va crește ușor în prima jumătate a anului curent, după care va descrește până în primul trimestru din 2021, transmite IPN.
Potrivit lui Octavian Armaşu, în primele luni ale anului se va înregistra o inflație relativ înaltă, pe fundalul efectelor de bază din anul precedent, iar treptat se va reduce și va atinge nivelul de 5,1%. Guvernatorul BNM precizează că prognoza din acest raport a confirmat rundele precedente și a demonstrat corectitudinea deciziilor Comitetului Executiv al Băncii Naționale. Efectul măsurilor de politică monetară adoptate în decembrie 2019 se vor evidenția în etapele următoare. Iar deciziile ulterioare vor depinde preponderent de situația macroeconomică, având drept scop menținerea unei inflații relativ joase, stabile și credibile.
Octavian Armaşu a mai spus că „inflația relativ joasă și stabilă din anul curent va proteja populația cu venituri fixe și păturile social-vulnerabile, va minimaliza erodarea plăților sociale și a veniturilor din investiții”.
Niciuna din componentele Indicelui Prețului de Consum nu are o evoluție pro inflaționistă în 2020. Prețurile reglementate vor avea un șoc temporar, iar majorarea prețurilor la combustibili va fi una nesemnificativă. Ritmul anual de creștere a prețurilor la produsele alimentare va descrește semnificativ până la începutul anului viitor, după care, spre finele anului de prognoză, se va majora nesemnificativ.
„Putem constata astăzi că Banca Națională a creat practic condiții monetare pentru menținerea ratelor dobânzilor la un nivel relativ jos, pentru a stimula consumul, care la rândul său trebuie să creeze condiții pentru stimularea investițiilor și stimularea activismului economic”, a declarat conducătorul băncii centrale, precizând că rămâne ca ceilalți decidenți, actori politici și economici, în primul rând, să-și ajusteze programele, astfel încât să se poată reveni la o creștere economică.
Ipotezele externe care stau la baza prognozei de inflație prevăd o majorare a prețurilor la petrol cu 7,7% în 2020, iar prețul la gaz natural se va reduce cu 8%. Cotațiile la produsele alimentare în 2020 vor înregistra o creștere cu 1%, după ce în 2019 a avut loc o creștere foarte mare.