ALBASAT
Societate

Guvernul va solicita un nou program cu FMI

În condițiile în care pe 20 martie se încheie actualul program cu Fondul Monetar Internațional, autoritățile de la Chișinău vor solicita un nou program. Premierul Ion Chicu urmează să transmită către FMI o scrisoare prin care să solicite ca, după luna martie, în Republica Moldova să vină o misiune care să efectueze o evaluare în scopul pregătirii noului program, transmite IPN.

„În cadrul discuțiilor cu actuala misiune a FMI am agreat asupra unor acțiuni, noi politici, care ar finaliza acest proiect, într-adevăr, cu succes. Remarc din start, politicile agreate în niciun caz nu afectează interesele țării. Noi nu ne-am asumat angajamente să majorăm impozite, care ar afecta activitatea economică. Noi nu afectăm veniturile sau nivelul de venituri ale populației. Toate acțiunile care sunt agreate sunt exclusiv în interesul țării noastre, a cetățenilor”, a declarat Ion Chicu într-o conferință de presă, susținută după întrevederea cu șefului misiunii FMI.

Solicitat de jurnaliști, premierul s-a referit și la cele două riscuri în conlucrarea cu FMI despre care menționa anterior, și anume: rigiditatea FMI față de dorința autorităților de la Chișinău de a investi în infrastructură, precum și solicitarea de majorare a tarifelor la gaze pentru consumatorii finali. Potrivit lui Ion Chicu, aceste riscuri nu mai persistă. „Pentru anul acesta nu există acest risc, pentru că prețul la gazul rusesc este stabilit pentru un an întreg. Noi nu vedem acest risc. Ce va fi anul viitor, v-am mai spus, noi nu trăim în comunism, trăim în economie de piață. Și în funcție de evoluția prețurilor de procurare, salarii și alți factori, tarifele pot merge fie în jos, fie în sus”, a mai spus șeful executivului.

Ruben Atoyan, șeful misiunii FMI, a declarat că obiectivele programului susținut de FMI au fost realizate în mare parte. Reformele ample au dus la reabilitarea sistemului bancar, consolidând stabilitatea macroeconomic și cea financiară. Progresul este apreciat și ținând cont de peisajul politic instabil, inclusiv schimbarea a trei guverne. În luna martie, Consiliul de directori al FMI va discuta raportul misiunii, iar în urma finalizării evaluării programului, Republica Moldova va beneficia de aproximativ 20 de milioane de dolari. Potrivit lui, „Reformele realizate în contextul programului au contribuit la sporirea încrederii și au sprijinit relansarea creșterii economice. Se estimează că creșterea reală a PIB-ului a atins 4,2% în anul 2019, mai mult decât am așteptat anterior. De asemenea, se așteaptă că acest indicator va rămâne la nivelul de 4% pe termen mediu”, a notat oficialul.

Șeful misiunii a menționat că, deși perspectivele sunt pozitive, totuși rămân anumite riscuri. Acestea țin de eventuala reinstalare a instabilității politice, inversarea anumitor politici sau încetinirea ritmului reformelor, care ar putea afecta încrederea și limita opțiunile de finanțare externă. Vulnerabilitățile instituționale și cele legate de guvernanță sunt larg răspândite și constituie o piedică majoră în creșterea nivelului de trai al populației. „Se atestă o percepție generală că statul este corupt și justiția nu funcționează adecvat. Cadrul de reglementare nu este pus în aplicare în mod corespunzător, iar existența sectorului impunător al întreprinderilor de stat generează riscuri bugetare și subminează concurența și productivitatea”, a punctat Ruben Atoyan. În acest sens, FMI recomandă politici prudente și bine coordonate pentru a atenua aceste riscuri.

Misiunea FMI s-a aflat în vizită la Chișinău în perioada 22 ianuarie-5 februarie 2020.

Related posts

Alte 296 de persoane din Moldova s-au îmbolnăvit de COVID-19. Bilanțul a ajuns la 10.321

Albasat

Trei minori cercetați penal pentru furturi de telefoane mobile în Nisporeni

AlbasatTV, Nisporeni

МИД Румынии: Оскорбительные заявления премьер-министра Кику совершенно неприемлемы

Albasat

Leave a Comment