ALBASAT
Actualitate Societate

Bolile cardiovasculare cauzează mai bine de jumătate din decesele anuale din Moldova

În Republica Moldova, pe parcursul a 20 de ani, bolile cardiovasculare se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces și dețin peste 55% din decesele cauzate de bolile netransmisibile. Cauzele dezvoltării acestor maladii sunt asociate cu un șir de factori de risc comportamentali, precum consumul de tutun și abuzul de alcool, alimentația nesănătoasă, inactivitatea fizică. La fel, sunt asociate cu factori de risc fiziologici – tensiunea arterială înaltă, nivelul crescut al colesterolului seric, glicemia crescută, obezitatea, alături de factori de risc nemodificabili, cum ar fi vârstă, sexul și predispoziția genetică, transmite IPN.

Datele sunt prezentate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul Zilei mondiale a inimii, care este marcată pe 29 septembrie. În această zi, centrele de sănătate publică ale ANSP, în colaborare cu instituțiile medico-sanitare publice republicane, raionale, municipale, administrațiile locale și organizațiile obștești vor organiza activități de informare și comunicare pentru populație despre importanța prevenirii factorilor de risc comportamentali și activități de screening al tensiunii arteriale și glicemiei.

Potrivit ANSP, indicatorii morbidității prin bolile aparatului circulator se mențin la un nivel stabil înalt în ierarhia bolilor netransmisibile. Incidența prin BCV în anul 2022, a constituit 1997,3 cazuri la 100 de mii de locuitori, fiind de 1,2 ori mai mare comparativ cu anul 2021 (1681,8 cazuri la 100 de mii de cazuri), iar prevalența a constituit 29793,2 cazuri la 100 de mii de locuitori în comparație cu 28302,5 cazuri la 100 de mii de locuitori în anul 2021.

Bolile cardiovasculare sunt cauza numărul unu în lume ce provoacă aproape 19 milioane de decese anual. Atacurile de cord și accidentul vascular cerebral fac peste 85% din decesele cauzate de bolile cardiovasculare, iar a treia parte dintre acestea se întâmplă prematur, adică până la 70 de ani. Peste 75% dintre decesele cauzate de bolile cardiovasculară se întâmplă în țările cu venituri mici și medii.

Related posts

Cum va avea loc intrarea pe teritoriul României după 15 mai

Albasat

Unui consilier din Milești i-a fost ridicat mandatul, iar altul a demisionat. Cine le ia locul

Albasat

Subvenții pentru farmaciile deschise în sate

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment