ALBASAT
Actualitate Societate

Facturile pentru gaze vor conține date noi

Din septembrie, facturile pentru gazele naturale care ajung la consumatori vor conține date noi. În contextul trecerii la măsurarea gazelor naturale în kilowaţi-oră (kWh), în facturi va fi indicat atât volumul de gaze consumat în metri cubi, conform datelor contorului, cât și echivalentul în kWh și coeficientul de putere calorică superioară, transmite IPN.

Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a precizat mai devreme că pentru consumatori procesul de citire a contoarelor nu se schimbă. Datele, ca şi înainte, vor fi luate în metri cubi, deoarece toate contoarele arată datele în metri cubi. Dar pentru informare va fi prezentat și echivalentul consumului în kWh.

Măsurarea gazelor naturale în kilowați/megawați-oră este o practică a țărilor Uniunii Europene și asigură o contabilizare mai precisă a gazelor în procesul de predare-primire a acestora la punctele de interconectare de frontieră, pe piața en-gros și în rețeaua de distribuție a gazelor. Pentru a obține consumul în kWh, metrii cubi sunt înmulțiți cu coeficientul de putere calorică.

Moldovagaz precizează că utilizarea valorilor cantității de energie consumate pentru facturarea consumului de gaze naturale va fi aplicată după ajustarea cadrului normativ în acest sens, cât și a programului informațional al întreprinderii cu stabilirea de către autoritatea de reglementare a prețurilor pentru consumatorii finali per unitate de energie (kWh).

Related posts

Tânăr din Ungheni va fi judecat pentru înrolarea într-o formațiune militară din Donețk

AlbasatTV, Nisporeni

În dosarul Șor nu au avut loc ședințe de la sfârșitul lunii ianuarie

Albasat

Spania intră din nou în stare de urgență. Autoritățile impun restricții dure până în aprilie 2021

Albasat

Leave a Comment