ALBASAT
Societate

Brexit a dat înapoi cu 15 ani comerțul britanic: „Lasă în urmă un istoric al eșecului și promisiunilor încălcate”

Guvernele conservatoare succesive britanice au fost acuzate că lasă în urmă „un istoric al eșecului și încălcărilor de promisiuni”, în condițiile în care Brexitul continuă să-și facă simțite efectele catastrofale – Regatul Unit își va atinge țintele anuale de export cu o întârziere de 15 ani, conform celor mai noi date citate de The Guardian.

Proiecțiile realizate de Departamentul pentru Comerțul Internațional arată că valoarea exporturilor britanice nu va atinge ținta de 1 trilion, stabilită pentru 2020, până în 2035, pe baza tendințelor actuale. Totalul urmează să scadă până la 707 miliarde anul viitor. Datele subliniază cât de dificil a fost și este pentru guvernele britanice să atingă predicțiile supraestimate ale susținătorilor Brexit, care sperau la un boom al comerțului internațional după ieșirea din Uniunea Europeană.

Angajamentul pentru atingerea țintei de un trilion în 2020 fusese stabilită de guvernul lui David Cameron în 2012, pe vremea când Brexit nu era încă în plan. Ulterior, Boris Johnson a mutat data obiectivului la 2030, făcând noi promisiuni pe baza speranțelor deșarte că Brexit va avea efecte pozitive.

Noile date arată că Regatul nu va atinge această țintă mai devreme de 2035. Datele au fost furnizate într-un răspuns la o interpelare parlamentară, de către ministrul Andrew Bowie, care se ocupă de exporturi. Estimările arată că exporturile vor scădea de la 739 miliarde la 707 miliarde în acest an și că vor atinge din nou 725 miliarde abia în 2027.

„Istoricul conservatorilor pe exporturi este unul al eșecului și promisiunilor încălcate. În 2012 s-au angajat să ajungă la un trilion în exporturi până în 2020. Șase miniștri de finanțe și patru prim-miniștri mai târziu, previziunile arată atingerea țintei cu 15 ani întârziere”, a criticat Nick Thomas-Symonds, secretarul din umbră pentru comerț internațional, din partea laburiștilor.

Campania pentru ieșirea din UE din 2016 promitea, atunci, că „dacă vom părăsi blocul și vom prelua controlul, vom avea puterea de a ne stabilit propriile acorduri comerciale, oportunități de afaceri și vom crea mai multe locuri de muncă”.

În schimb, exporturile britanice s-au lovit de un zid după ieșirea din UE, firmele fiind lovite de birocrație în plus în relația cu UE și de o perturbare a transporturilor generate de noi proceduri la graniță. Mai mult, guvernul britanic nu a reușit să obțină acorduri comerciale cu economii mari precum SUA sau India. De la Brexit, guvernele britanice au reușit să obțină acorduri comerciale cu Australia, Noua Zeelandă, Japonia și Singapore, acestea având un efect neglijabil asupra economiei britanice.

Related posts

Poliția atenționează populația privind o schemă de estorcare de bani prin apeluri telefonice

AlbasatTV, Nisporeni

Șoferul de autobuz, bătut de pasagerii cărora le-a cerut să poarte mască, a murit. Francezii au ieșit în stradă în urma tragediei

Albasat

Nouă pretendenți la funcția de primar de Ungheni

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment