ALBASAT
Societate

Bugetarea participativă la nivel local, practică abordată și în Moldova

Bugetarea participativă permite cetățenilor să decidă cum și unde să fie alocați banii publici, să stabilească prioritățile de dezvoltare locală și să contribuie la dezvoltarea socio-economică a comunității. În plus, aceasta dezvoltă implicarea și activismul civic la nivel local, dezvoltă un dialog eficient și constructiv între primărie și cetățeni și încurajează cetățenii să identifice resurse financiare pentru co-finanțarea inițiativelor propuse. Acestea sunt o parte dintre concluzii prezentate în cadrul unei Conferințe naționale a organizațiilor societății civile „Reziliența în timpuri de criză”, organizate de Centrul de Resurse Juridice din Moldova, transmite IPN.

Potrivit participanților, cetățenii pot propune în cadrul bugetării participative proiecte ce se referă la mobilitatea urbană, infrastructura socială, construcția/reparația trotuarelor, aleelor, parcurilor, amenajarea spațiilor publice, amenajarea și reabilitarea spațiilor verzi, locurilor și terenurilor de joacă pentru copii, smart city etc.

„Există practica în care se formează un grup de lucru, o comisie la nivel local, din care fac parte atât reprezentanți ai Autorităților Publice Locale cât și reprezentanți ai societății civile (activiști, cetățeni). Acest grup de lucru mixt decide conform unui proces de evaluare care inițiative vor fi selectate”, menționează Diana Enachi, expert achiziții publice, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Republica Moldova.

În cadrul conferinței s-a menționat că în Republica Moldova, mai recent, unele localități implementează în practică bugetarea participativă, inclusiv Ialoveni, Budești, Bălți, Chișinău, Florești, Ungheni, Cahul, Cimișlia etc. Astfel, în 2017, au fost depuse spre finanțare 47 de proiecte, dintre care 22 au fost implementate, în valoare de cca 2,2 mln lei. Iar, în 2018, au fost depuse 73 de proiecte, fiind acceptate spre finanțare 20 de proiecte cu sumă totală de cca 3 mln lei.

„Am reflectat foarte multe situații când, prin consultarea cetățenilor, prin acest proces foarte și foarte interesant și antrenant de aplicare a proiectelor și aprobarea lor prin votul public, au fost finanțate proiecte și s-au făcut lucruri foarte frumoase pentru localitate”, a menționat Petru Macovei, director executiv Asociația Presei Independente.

Conferința națională „Reziliența în timpuri de criză” a fost organizată în cadrul proiectului „Promovarea supremației legii prin monitorizare de către societatea civilă”, implementat de CRJM cu suportul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională. În 4 octombrie a avut loc ultima prezentare din conferință cu denumirea de „Participarea bugetară la nivel local”.

Related posts

UE vrea să finalizeze un pachet financiar de 9 mld. euro pentru Ucraina

Albasat

Банковские проценты будут освобождены от подоходного налога ещё на один год

Albasat

Italia, evoluție îngrijorătoare. Cea mai mare creștere a infecțiilor cu coronavirus din ultimele șase luni

Albasat

Leave a Comment