După mai bine de două ore de dezbateri, proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2023 a fost aprobat în primă lectură cu votul a 54 de deputați din majoritatea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate. Fracțiunea Blocului Comuniștilor a criticat guvernarea pentru că a prezentat proiectul cu prea puțin timp înainte de votare, fără a acorda timp pentru îmbunătățirea documentului. De asemenea, comuniștii și socialiștii au criticat și măsurile prevăzute în buget, precizând cu nu pot vota „gafele” guvernării. Deputații Partidului Șor au boicotat ședința, transmite IPN.
Ministrul finanțelor, Dumitru Budianschi, a declarat în plen că în anul 2023 veniturile bugetului de stat vor constitui 64,9 miliarde de lei, cu 9,3% mai mult decât în anul curent, iar cheltuielile vor fi de 83,2 miliarde de lei, mai mari cu 12,5%. Bugetul de stat în anul 2023 se va solda cu un deficit de 18,3 miliarde de lei, care va fi acoperit din surse interne și externe. Intrările din granturi se prevăd în mărime de 5,5 miliarde de lei, ceea ce constituie 8,5% din totalul veniturilor.
Printre măsurile de politici care s-au regăsit în proiectul bugetului pe anul 2023 se numără acordarea compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie, dar și acordarea sporului lunar pentru bugetari în mărime de 1300 de lei. Este prevăzută acordarea plății compensatorii persoanelor al căror salariu lunar va fi mai mic de 4 000 de lei.
Urmează să fie asigurată majorarea normelor financiare pentru alimentarea copiilor și elevilor din instituțiile de învățământ, precum și majorarea burselor elevilor, studenților și sportivilor. Urmează să fie asigurată și susținerea activității teatrelor, a Circului și a organizațiilor concertistice și altele.
Din suma totală a cheltuielilor bugetului de stat pentru 2023, 51,1% reprezintă transferurile către alte bugete: bugetul asigurărilor sociale de stat; Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală, autoritățile publice locale, ceea ce constituie 42 de miliarde de lei.
În anul 2023, vor derula circa 154 de proiecte finanțate din surse externe. Cheltuielile pentru executarea acestora sunt estimate la 4,5 miliarde de lei.
În luarea sa de cuvânt, deputata BCS, Inga Sibov, a declarat că este ușor să spui povești în campania electorală, dar să realizezi fapte este mult mai greu. Guvernarea dă vină pe tot felul de crize, dar nu precizează că ea este autoarea crizei energetice. Deputata a mai spus că bugetul de stat și așa este mic, dar mai este și cheltuit irațional.
Colega sa de fracțiune, Diana Caraman, a menționat că orice guvernare are obligația să aibă grijă de popor. Oamenii își pot face propriile concluzii referitor la cum a evoluat nivelul lor de viață. Mai exact, au ajuns să supraviețuiască, nu să trăiască, fiind impuși să cheltuiască 90% din venituri doar pentru plata facturilor.
Deputatul BCS Petru Burduja a declarat în luarea sa de cuvânt că încă acum un an atenționa despre faptul că țara merge într-o direcție greșită, iar acum cetățenii resimt aceasta – inflația mare ca urmare a managementului defectuos al Guvernului. Acesta a precizat că BCS nu votează proiectul, dar va veni cu mai multe amendamente pentru lectura a doua.
Amendamentele la bugetul și la politica bugetar-fiscală pentru anul 2023 urmează să fie prezentate de deputați până vineri.
previous post