ALBASAT
Разное

Căsătoriile se destramă la Nisporeni? Ce arată datele Serviciului Stării Civile

Anul trecut, 349 de cupluri din Nisporeni şi-au unit destinele. Potrivit Serviciului Stării Civile,  cifra este mai mică decât în 2018, cu 31 de căsătorii. Pe de altă parte, familia îşi pierde, din păcate, din însemnătate. Iar asta pentru că numărul divorţurilor este în creştere la Nisporeni. Astfel, anul trecut 54 de cupluri din raion şi-au spus adio de comun acord, cu 21 mai multe faţă de 2018.

 ALEXANDRINA CIORICI,   ŞEFA SERVICIULUI STĂRII CIVILE NISPORENI:  “Pe parcursul anului 2019, pe întreg teritoriul raionului Nisporeni au fost înregistrate 349 acte de căsătorie. Numai Serviciul Stare Civilă Nisporeni a înregistrat 107 acte de căsătorie dintre care 10 sunt căsătorii înregistrate cu cetăţeni străini şi 9 cu persoane minore. Comparativ cu anul 2018 se atestă o scădere cu 31 de acte de căsătorie.”

La Serviciul Stării Civile din Nisporeni cuplurile divorţează de comun acord. Astfel, cifra familiilor care se destramă ar putea fi mai mare, susţin specialiştii.

ALEXANDRINA CIORICI,  ŞEFA SERVICIULUI STĂRII CIVILE NISPORENI:  “La compartimentul divorţuri, vă putem informa următoarele: au fost întocmite 54 acte de divorţ numai în temeiul declaraţiei de comun acord al soţilor, deoarece hotărârile judecătoreşti privind desfacerea căsătoriilor se execută de către Serviciul Stare Civilă din raza teritorială unde îşi are sediul instanţa judecătorească. În cazul raionului Nisporeni de către Serviciul Stare Civilă Ungheni.  Comparativ cu anul 2018 se atestă o creştere cu 21 acte de divorţ în temeiul declaraţiei comune a soţilor.”

În țară, cea mai scurtă căsătorie a durat o singură zi. În schimb, la Nisporeni, situația este diferită. Cuplurile noastre din raion  aleg să se separe după ce locuiesc cel puţin un an împreună. Statistica arată că bărbaţii preferă să se însoare în medie la vârsta de 27 de ani, iar femeile să se mărite la 24 de ani.

De asemenea, potrivit Biroului Naţional de Statistică, durata medie a unei căsătorii este de 11 ani. De obicei, vârsta bărbaţilor care decid să divorţeze este de 34 de ani, iar a femeilor — de 30.Psihologii afirmă că principalele cauze ale destrămării familiilor, ar fi: migraţia, infidelitatea, lipsa de comunicare, violenţa sau alegerea pripită a partenerului.

 OLGA DRUMEA, PSIHOLOG ÎN CADRUL SAP:  “Principalele motive care sunt invocate deseori în cauzele de divorţ sunt: infidelitatea, violenţa de toate tipurile, precum: violenţă fizică, sexuală şi psihică, lipsa de comunicare, motive financiare deseori sunt invocate, cât şi implicarea în relaţia de căsătorie a rudelor, prietenilor sau a celor cunoscuţi. De obicei, partenerii care fac aces pas de desfacere a căsătoriei invocă anumite schimbări în cuplu, cum ar fi: cearta frecventă, deseori în familie este un conflict continuu, dependenţele şi aici putem specifica dependenţa de alcool, dependenţa de droguri, jocuri de noroc şi mai nou dependenţa de tehnologiile informaţionale.”

Grav este că în urma divorţurilor copiii suferă cel mai mult. Specialiştii susţin că decizia părinţilor de a merge în viaţă separat unul de celălalt îi face pe copii să se simtă stresaţi, retraşi şi confuzi.

OLGA DRUMEA, PSIHOLOG ÎN CADRUL SAP:  “Ar fi un real ajutor ca părinţii să se gândească la starea emoţională a copiilor şi să explice împreună sau separat care sunt motivele divorţului, dar în aşa  fel ca să nu denigreze pe celălalt părinte sau să vorbească negativ despre el, să nu încerce să atragă psihologul de partea sa şi să-i permită să-l viziteze, să aibă parte de celălalt părinte. Să nu se certe în faţa copilului, ceea ce se întâmplă foarte des, copilul este în mijlocul conflictului. El nu înţelege că un părinte este bun sau rău şi respectiv este puţin dezorientat.

   Ar fi bine să i se asigure starea psihoemoţională şi să aibă grijă să fie într-un confort, iar dacă părinţii nu au posibilitatea de a  fi stabili emoţionali, să apeleze la serviciile unui psiholog, astfel, el ştiind cum să aplice anumite tehnici ca să nu fie afectat de această veste.”

Locuitorii raionului Nisporeni spun că înainte majoritatea cuplurilor care își oficializau mariajul îl păstrau cu orice preț, acum însă soţii dau mai multă atenţie problemelor din viaţa de familie fără a încerca să le soluţioneze, ajungând la divorţ.

 “Caracterele oamenilor depinde. Dacă nu coincid caracterele, toţi acum sunt cu caractere diferite.  Erau alte greutăţi atunci, oamenii nu aveau timp să se alinte, aveau probleme cu viaţa, cu lucrul, copii mulţi. Oamenii nu aveau timp să se gândească la divorţuri.  Totul se ia de la răbdare, dacă nu ai răbdare…Omul cu cât e mai bogat, cu atât e mai alintat. Aşa că depinde de bani, vor bani, aşa că pricini sunt multe. Violenţă întotdeauna a fost, pur şi simplu, femeile înainte răbdau şi nu se mai plângeau. Acum femeile au şi ele drepturile lor, vor şi ele să fie apărate de lege.”

 “Migraţia joacă tot foarte mult rolul în cazul divorţurilor. Eu dacă sunt crescută pe vremea sovietică, atunci era strict, dar acum e libertate.  Ambii trebuie să se stimeze unul pe altul, totuşi, să se înţeleagă, dar tineretul în ziua de azi e capricios.” 

 „Cauzele sunt diferite.  Cele mai frecvente sunt că nu este de lucru, unii nu au copii şi sunt diferite picini. Violenţa este şi asta o cauză la mulţi, mai ales bărbaţii care încep să bea. La diferiţi sunt diferite pricini.  Am 40 de ani de când trăiesc cu soţia şi slavă Domnului. Avem 3 copii, avem 7 nepoţi şi nu am avut probleme, ne-am înţeles bine până acum şi dă Doamne mai departe tot aşa să fie.”

 “Străinătatea mult importă, nejunsurile.  Banul mult i-a schimbat, străinătatea mult i-a schimbat pe oameni, de aceea sunt multe divorţuri în ziua de azi.  Înainte mai mult răbdau, dar acum tineretul nu rabdă, una, două la divorţ acum mai mult.”

 “La noi prea devreme se căsătoresc, sunt prea tineri şi lipsa locurilor de muncă generează probleme economice în familie şi de la asta se încep alte probleme, emigrează lumea.” 

Anul trecut, în R. Moldova 4.004 cupluri s-au căsătorit, cu 126 mai puţine faţă de 2018. Datele statistice, arată că, în țara noastră, la fiecare două căsnicii revine un divorț. În fiecare an, aproximativ 600 de cupluri de moldoveni revin la Oficiul Stării Civile pentru a rupe căsătoria la niciun an de la depunerea jurământului în faţa altarului.

 

 

 

Leave a Comment