Nisporeni

Cât de simplu e să dezvolți o afacere cu miere de albine. Mărturiile unui apicultor din Nisporeni

Vladimir Miron,  un tânăr de 38 de ani din satul Boldurești, raionul Nisporeni, este de meserie specialist în tehnologii informaționale, a început afacerea cu miere în martie, 2016. Bărbatul afirmă că apicultura nu îi este străină, mai ales că cei care l-au ajutat în lansarea afacerii sunt părinții săi, care i-au lăsat în grija lui 80 de familii de albine. Acum însă, Vladimir Miron se laudă cu 180 de familii de albine.

Vladimir Miron, apicultor

Vladimir Miron, apicultor: „În 2016, părinţii, atunci deţineau mai mult de 100 de familii de albine  şi mi-au spus  ori te implici şi tu, ori  noi vindem  o parte din prisacă. După ceva timp, m-am gândit, am hotarât să fac pasul acesta, şi deci  cum spuneam apicultura este un lucru  în care poţi să îmbini mai multe cunoştinţe, deci şi IT-ul şi  agronomia, este o chestie interesantă.  Până în 2016, apicultura  a mers foarte bine,  din păcate acum, în ultimi 5-6  ani, deja e mai cu probleme.”

Ceea ce părea a fi mai mult o afacere de suflet s-a transformat, prin multă muncă și dragoste într-o activitate de succes.

Vladimir Miron, apicultor:  „Acesta-i afumator  se numeşte,  cu el calmăm albina, o alungăm,  albina are instinctul natural de a se teme de fum.  Albinele acum sunt  pe ultimele lucrări,  le facem,  le pregătim de iarnă, se verifică  cantitate de hrană,  la necesitate mai  completăm cu hrană, vedem să aibă regine, să aibă o cantitate suficientă de albină pentru ca să poată  ierna.”

Stupăria familiei Miron, numără, la moment, 180 de familii care sunt îngrijite cu multă pasiune și dăruire de toată familia, fiecare fiind responsabil de o anumită muncă. Se numesc apicultori de a doua generație, pentru că grija pentru albini s-a transmis de la tătăl.

Vladimir Miron, apicultor: „De bază sunt eu singur, mă ajută mult părinţii şi  familia,  soţia cu copii. Copiii,  aşa la lucrări auxiliare, de asamblat rame, de cărat rame,  lucru uşor,  soţia mai vine la sezon aici. Am nevoie, poate  la sezonul viitor  să-mi i-au şi un angajat  dar până când ne descurcăm singuri.”

Secretele apiculturii i-au fost transmise din generație în generație, el fiind deja al cincilea, care a îmbrățișat această îndeletnicire. Chiar și așa, Vladimir Miron recunoaște că afacerea pe cât e de dulce pe atât e de riscantă.

Jumătate din mierea pe care o produce ajunge la consumatorii din țara noastră, iar restul este vândută prin intermediari în România, Italia și Franța.

Vladimir Miron, apicultor:  „Majoritatea o vindem noi, cu forţele proprii, în anii buni când  ajungem în primăvară şi nu am realizat-o pe toată  o dăm la intermediari  care o exportă, dar eu cred că se poate  de vândut şi aici miere.

  • Aveţi piaţă de desfacere?
  • Da, da, mai ales anul acesta în condiţii de pandemie,  unii au început să se uite şi la sănatate  şi  să consume mai mult natural.”

Albinele din prisaca tânărului sunt de tipul Carpatine și ne-a spus că este important ca să deții mai multe tipuri petru că fiecare își are caracteristicile sale.

Vladimir Miron, apicultor: „Într-un stup locuiește doar, iarăşi depinde de construcţia stupului, sunt stupii orizontali,  cu care nu prea se lucrează, acolo erau  2-3 famili sau 2-3 roiuri, aşa normal  untr-un stup este o singură familie de albine,  cu o regină, cu citeva zeci de mii de albini lucrătoare  şi câteva sute de trântori în sezonul activ.”

Mierea este foarte solicitată, iar tânărul ne-a explicat că de obicei încheie contracte din timp pentru comercializarea produsului, deși sunt și excepții.

Vladimir Miron a câștigat în cadrul proiectului USAID: ”Agricultură performantă în R. Moldova”  80 de stupi verticali, care îl ajută să obțină o productivitate mai mare de miere.  În total,  apicultorul îngrijește peste 180 de stupi.

Related posts

Hepatita, boala care a afectat şi oamenii din Nisporeni. Vezi câţi locuitori au fost diagnosticaţi cu această infecţie

Albasat

Alte 2 de cazuri noi de COVID-19, confirmate în Nisporeni

Albasat

Un nou caz de infectare cu COVID-19 a fost confirmat în raionul Nisporeni

Albasat

Leave a Comment