ALBASAT
Actualitate Societate

Catedra de morfopatologie a USMF a obținut un scaner performant cu suportul României

Catedra de morfopatologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a fost dotată cu un scaner performant care ajută la studierea patologilor. Echipamentul a fost achiziționat grație finanțării Guvernului României, transmite IPN.

Emil Ceban, rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, a spus că peste o mie de studenți sunt instruiți anual în cadrul Catedrei de morfopatologie, inclusiv cu utilizare microscoapelor cu lumină convențională, care sunt deja depășite de vreme. „Suntem siguri că dotarea universității cu scaner de imagistică medicală de ultimă generație va avea un impact semnificativ atât asupra calității procesului de studii și formării clinice a viitorilor medici din țara noastră, cât și a cercetărilor științifice în domeniu. Acest scaner reprezintă o resursă valoroasă ce va permite studenților, rezidenților, medicilor practicieni să se familiarizeze cu tehnologiile medicale avansate și să obțină practica necesară în diagnosticul maladiilor și tratamentul bolilor, a spus rectorul.

Emil Ceban a menționat că acest sistem de imagistică digitală permite scanarea totală sau parțială a lamei, vizualizarea imaginei lamelor scanate pe orice computer, aceeași imagine poate fi vizualizată de un număr nelimitat de studenți în același timp, facilitând dialogul și învățare în echipă, elimină necesitatea de creare și menținere a laboratoarelor cu lame de microscop, lamele pot fi pregătite din cele mai bune exemplare histologice, nu este necesar de a pregăti mai multe seturi de lame pentru învățare, o lamă asigurând toată catedra. Imaginile lamelor pot fi stocate pe un server și poate fi creată o bibliotecă de lame universitară. O bibliotecă de lame de înaltă calitate poate fi dezvoltată rapid cu costuri minime și poate include lame ce ar fi dificil sau imposibil de pregătit local, la catedră sau în limita Republicii Moldova, care reprezintă bolile rare sau patologii necunoscute. Încă un avantaj al acestui sistem este că datele cu caracter personal sunt protejate.

Adrian Dupu, secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, a spus că prin acest proiect se contribuie nu doar la educația viitoarelor generații, dar și la sănătatea cetățenelor Republicii Moldova. „Unul din obiectivele noastre, ale Departamentului, este de a susține educația de calitate în stânga Prutului. Și considerăm că educația de calitate nu se poate face fără infrastructura necesară, fără echipamentul necesar și, de aceea, prin ceea ce facem încercăm să îmbunătățim și condițiile de învățare ale studențilorˮ, a declarat secretarul de stat.

Scanerul costă 60 de mii de euro și este de producție ungară.

Related posts

Adolescentă în comă. A fost găsită în stare inconștientă în Parcul Valea Trandafirilor

Albasat

Cursul valutar oficial la 15.03.2024

AlbasatTV, Nisporeni

Trei persoane vaccinate au decedat de COVID-19

Albasat

Leave a Comment