ALBASAT
Societate

CC a suspendat Acordul privind creditul rusesc de 200 mln euro

Curtea Constituțională (CC) a suspendat acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare, a Legii de ratificare a Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea împrumutului financiar de stat, în valoare de 200 de milioane de euro. Hotărârea a fost emisă pe 23 aprilie ca urmare a cererii deputatului Grupului parlamentar Pro Moldova, Sergiu Sîrbu, transmite IPN.

Autorul sesizării a solicitat Curții să verifice constituționalitatea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind acordarea către Guvernul Republicii Moldova a împrumutului financiar de stat de 200 de milioane de euro. Totodată, Sergiu Sîrbu a cerut Curții să suspende acțiunea hotărârii Guvernului din 13 martie pentru inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului, precum și hotărârea executivului din 21 aprilie cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru ratificarea Acordului.

El afirmă că suspendarea acțiunii acestor acte este necesară pentru suspendarea procedurii legislative de ratificare și de intrare în vigoare a Acordului contestat până la examinarea în fond a sesizării.

Examinând cererea de suspendare a acțiunii actelor sesizate, Curtea a observat că, pe data de 23 aprilie, la câteva ore distanță de ora la care Curtea a primit prezenta sesizare, Parlamentul a examinat hotărârea Guvernului din 21 aprilie, a cărei suspendare se solicită, și a adoptat Legea pentru ratificarea Acordului privind acordarea împrumutului financiar de stat.

Curtea consideră necesară suspendarea acțiunii legii, inclusiv procedura de intrare în vigoare a acesteia, prin prisma prevederilor legale și constituționale. În eventualitatea în care se vor confirma afirmațiile autorului sesizării privind încălcarea prevederilor din Constituție, ar putea fi afectată, la prima vedere, principiile fundamentale privind proprietatea.

Potrivit hotărârii Curții, de asemenea, necesitatea suspendării acțiunii Legii din 23 aprilie se justifică prin faptul că după intrarea în vigoare a Acordului internațional ratificat de Parlament prin Legea menționată mai sus, verificarea constituționalității acestuia nu va fi posibilă. Astfel, Curtea a admis cererea de suspendare depusă de către deputatul Sergiu Sîrbu.

Curtea a suspendat acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare, a Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat, până la examinarea în fond a sesizării.

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Related posts

Transnistrenii instalează periodic în Bender posturi mobile cu așa-ziși grăniceri

AlbasatTV, Nisporeni

Platforma DA cere transparență în achizițiile publice

Albasat

Cod roșu și portocaliu de secetă. Apa în râuri scade

Albasat

Leave a Comment