Societate

CEC respinge acuzațiile despre nerespectarea prevederilor privind finanțarea campaniei electorale

Comisia Electorală Centrală respinge acuzațiile referitoare la nerespectarea prevederilor legale la capitolul finanțarea campaniei electorale. Instituția precizează că a emis o circulară adresată partidelor politice care aduce claritate unor norme cuprinse în legislația electorală pe marginea acestui subiect. Aceasta vine ca rezultat al examinării rapoartelor financiare ale grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de președinte, unde Comisia a reținut că a fost admisă depășirea plafoanelor prevăzute de cadrul legal, transmite IPN.

„Codul Electoral stabilește că în alegerile parlamentare și locale generale calitatea de concurent electoral o are partidul și blocul electoral care a înaintat candidați la funcțiile elective. În alegerile prezidențiale calitatea de concurent electoral o are doar persoana desemnată pentru funcția de președinte al țării. În aceste condiții, partidul politic și blocul electoral nu se identifică cu candidatul, iar orice susținere financiară de către un partid politic a candidatului pe care l-a desemnat se efectuează cu respectarea condițiilor aplicabile persoanei juridice, în limita plafonului stabilit, 12 salarii medii lunare pe economie pentru anul în curs”, se menționează într-un comunicat de presă emis ce CEC, după ce lidera PAS, Maia Sandu, a cerut anularea circularei. Politiciana susține că acest document este „o nouă fraudă pusă la cale de Igor Dodon și Maxim Lebedinschi, prin care să se interzică partidelor să finanțeze campania candidaților în aceste alegeri”.

CEC menționează că, în cadrul alegerilor prezidențiale din anul 2016, candidatul la funcția de șef al statului, la fel, a avut identitate diferită de partid și bloc electoral, însă plafonul donațiilor la acea etapă, era mult mai mare, până la 400 de salarii medii lunare pe economie. Totodată, reducerea plafoanelor pentru susținerea financiară a activității partidelor politice și a campaniilor electorale a fost făcută, prin modificarea legislației electorale, în august 2019, la inițiativa partidului politic care astăzi vine cu acuzații nefondate în adresa CEC, se spune în comunicatul autorității electorale.

„Declarațiile potrivit cărora donațiile pot fi făcute doar începând cu data de 1 octombrie sunt false. Contul cu mențiunea „Fond electoral” poate fi deschis și până la înregistrarea concurentului electoral, cu condiția ca orice încasări și cheltuieli de pe acest cont să se facă doar după înregistrarea concurentului electoral. În acest sens, menționăm că cei doi concurenți electorali, deja înregistrați la CEC, pot să deschidă cont la bancă, să primească donații și să efectueze cheltuieli”, se mai spune în comunicat.

Related posts

Coronavirus în China: Peste 60 de decese într-o zi. Bilanțul total a ajuns la 425 de morți și peste 20.000 de cazuri

Albasat

Штефан Глигор: Политики в Молдове заинтересованы в консервации неравенства

Albasat

Cum va avea loc intrarea pe teritoriul României după 15 mai

Albasat

Leave a Comment